Külföld

2011.04.18. 04:53

A kolumbiai heves esőzések idén eddig 69 áldozatot szedtek

Hatvankilencre emelkedett Kolumbiában az idei különösen heves esős időszak halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a vöröskereszt helyi szervezete.

MTI

A sebesültek száma hozzávetőleg negyven, 13 embert eltűntnek nyilvánítottak és 66 ezer 140-en maradtak fedél nélkül.
A dél-amerikai országban a márciustól május végéig tartó idei esős évszak a szakemberek szerint az idén a La Nina nevű időjárási jelenség miatt vált nagyon intenzívvé. A leginkább sújtott területek Kolumbia Karib-tengeri partvidéke, az Andok vonulata és a csendes-óceáni partok északi, valamint középső vidékei.
Kolumbiában az elmúlt tizenkét hónapban összesen 418-an vesztek oda a heves esőzésekben, áradásokban és földcsuszamlásokban. 
A La Nina (spanyolul "a kislány") néven ismert jelenség miatt - amely az El Ninóval ("a kisfiú") ellenkező hatást fejt ki - Közép- és Dél-Amerika partjainál lehűl a Csendes-óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. Ez módosítja a felső légköri áramlások rendszerét is, világszerte megváltoztatva a csapadék mennyiségét. A La Nina esőzéseket, az El Nino pedig aszályokat okoz. 
Szakemberek előrejelzése szerint a tavaly ősszel felerősödött La Nina április vagy május után kezd fokozatosan gyengülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!