Külföld

2011.04.06. 16:11

Afgán kormánykatonák és szövetségeseik száznál több lázadóval végeztek

Mintegy 130 iszlamista tálib lázadót öltek meg afgán kormánykatonák és a velük szövetséges külföldi csapatok az ország keleti részén fekvő Kunár tartományban az elmúlt egy hétben folytatott hadműveletekben - közölte szerdán a tartomány kormányzója.

MTI

A lázadók több hónapra visszatekintve ebben a hadműveletben szenvedték az egyik legnagyobb emberveszteséget.
Fazlullah Vahidi, az egyik legforrongóbb afganisztáni térségnek számító Kunár tartomány kormányzója elmondta: a légi és szárazföldi hadműveletek két olyan körzetre összpontosultak, ahol a tálibok az elmúlt időben átvették a hatalmat.
A katonák megöltek 132 lázadót, másik 20-at megsebesítettek, további 40-et pedig elfogtak - sorolta a lázadók veszteségeit a kormányzó.
A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) regionális irodája arról számolt be, hogy 80 lázadó, valamint hat külföldi és két afgán katona vesztette életét a hadműveletekben.
Az afganisztáni Kunár tartomány hosszú szakaszon határos Pakisztán törzsi ellenőrzésű vidékével, ahol a vallási fanatikus tálib harcosok és egyéb lázadók feltehetően menedékre lelnek. A tálibok a múlt hónapban tőrbe csaltak és elraboltak félszáz szolgálaton kívüli rendőrt Kunár tartományban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!