Külföld

2011.04.15. 14:56

Líbia - Külföldieket menekítenek ki Miszrátából

Közel 1200 ázsiai és afrikai bevándorlóval a fedélzetén kifutott Miszráta kikötőjéből pénteken az a hajó, amelyet a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) küldött a helyszínre, hogy segélyszállítmányt vigyen a felkelők kezén lévő, hat hete ostromlott városba, s kimenekítse az ott rekedt külföldiek egy részét.

MTI

A menekülőket először Bengáziba, a lázadók ellenőrizte kelet-líbiai nagyvárosba viszik. Többségük súlyosan legyengült állapotban van, mivel az ostrom körülményei között hetek óta alig jutottak élelemhez és vízhez - közölte a szervezet.
Az Ionian Spirit nevű, bérelt görög hajóról, amely a csütörtöki rakétatámadások után az éjjel tudott csak kikötni a városban, hajnalra sikerült kirakodni a mintegy 400 tonnányi élelmiszer- és gyógyszersegélyt. A hajóval néhány orvos és ápolónő is érkezett a Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai által körülzárt Miszrátába.
"Kifutott ma kora reggel, közel 1200 emberrel a fedélzeten" - mondta el a Reutersnak Jemini Pandya, az IOM genfi szóvivője. "Férfiak, nők, gyermekek és idősek vannak a fedélzeten, mindannyian kiszáradva és legyengülve. Sokan közülük orvosi ellátásra szorulnak."
A szóvivő előző éjjel kijelentette, hogy ez a művelet létfontosságú, mert emberi életek forognak kockán. Azonban nem tudnak mindenkit elszállítani, így a hajóval érkező segélymunkások feladata lesz eldönteni, hogy ki juthat fel a fedélzetre. Közölte azt is, hogy a szervezetnek csak két mentőjáratra futja a költségvetéséből.
Miszrátában még több mint hétezer külföldi vendégmunkás vár arra, hogy elmenekülhessen. Legtöbben közülük egyiptomiak, a többiek Nigériából, Bangladesből, Ghánából és Szudánból települt az országba. Nagy részük hetek óta táborozik a kikötőhöz vezető két főút mentén, nyomorúságos körülmények között.
Kadhafi erői csütörtökön és pénteken is heves rakétatámadást zúdítottak Miszráta kikötőjére és a közeli lakónegyedekre, aminek következtében legalább 23-an vesztették életüket, köztük nők és gyermekek, valamint három egyiptomi bevándorló. Bár a hajó ki tudott kötni csütörtök éjjel, azt nem lehetett tudni, hogy ilyen körülmények között mikor kezdődhet meg a szállítmány kirakodása, majd az utasok kiválasztása és felszállása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!