Külföld

2011.05.31. 11:21

Ashton megdöbbent a taizzi mészárláson, ismét távozásra szólítja fel az elnököt

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét keddi közleménye szerint megdöbbentette a jemeni biztonsági erőknek a tüntetőkkel szembeni kegyetlen fellépése Taizzban, és Catherine Ashton ismét felszólította az arab ország elnökét, hogy "késedelem nélkül" írja alá a Perzsa- (Arab-) öböl menti monarchiák rendezési tervét, amelynek értelmében távoznia kell a hatalomból.

MTI

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCHR) kedden Genfben közölte, hogy a jemeni kormányerők vasárnap óta több mint ötven embert öltek meg a délnyugati Taizzban. Navi Pillay emberi jogi főbiztos hangoztatta, hogy ilyen információkat kapott, s azok hitelességét még ellenőrizni kell. Mint mondta, az ülőtiltakozást vízágyúkkal, földgyalukkal és éles lőszerrel fojtották el a városban.
Ashton - mint írta - szigorúan elítéli, hogy éles lőszert használtak békés tüntetők ellen, és visszataszítónak ítéli meg, hogy támadások értek egészségügyi intézményeket is. "A jemeni hatalom általi folyamatos elnyomás, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog sorozatos súlyos megsértése tűrhetetlen. Felelősségre kell vonni ezeknek a tetteknek az elkövetőit" - írta. Megismételte arra vonatkozó követelését, hogy Jemen tegye lehetővé a UNHCHR főbiztosának egy független vizsgálat lefolytatását az országban.
 "Felszólítom Száleh elnököt, hogy tegyen eleget a jemeni nép jogos követelésének a politikai átmenetet illetően, és gondoskodjon arról, hogy a hatóságok tartózkodjanak az erő alkalmazásától és az emberi jogok megsértésétől. Ideje, hogy (az elnök) hagyja abba az ürügyek keresését, és írja alá, illetve valósítsa meg az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) kezdeményezését a politikai átmenetről" - olvasható Ashton közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!