Külföld

2011.05.31. 19:51

Újabb vádemelés 2001. szeptember 11. kitervelője és társai ellen

Újból vádat emelt az amerikai katonai ügyészség kedden Hálid Sejk Mohamed, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelője és négy társa ellen.

MTI

A vádemelést azért kellett megismételni, mert amikor az Obama-kormány úgy döntött, hogy bezáratja a guantánamói haditengerészeti bázison fenntartott börtönöket, és egy New York-i szövetségi polgári bíróság elé viszi az ügyeket, egyúttal ejtette a feltételezett terroristák elleni vádakat is.
Mohamed és tettestársai ellen összeesküvés és tömeggyilkosság a vád. Az eltérített utasszállító gépekkel elkövetett merényletek csaknem 3000 emberéletet követeltek.
Barack Obama elnök a kongresszusnak a vádlottak amerikai területre való átszállítását megakadályozó, költségvetési határozata nyomán döntött úgy áprilisban, hogy a guantánamói bázison folytattatja le az eljárást.
 Mohamed, a 2003-ban Pakisztánban elfogott al-Kaida-vezető mellett a katonai ügyészség Ali Abdul Aziz Ali, Valid bin Attas, Ramzi Binalsibh és Musztafa Ahmed al-Havszavi ellen emelt vádat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!