Külföld

2011.06.26. 14:12

A gyilkos kivégzését akarják - tüntetők kövekkel dobálták az egyiptomi rendőröket

Kövekkel dobálták meg a bíróságot biztosító rendőröket a január-februári felkelés áldozatainak családtagjai vasárnap Kairó egyik elővárosában, ahol a volt belügyminiszter tárgyalását tartották.

MTI

"A nép a gyilkos kivégzését akarja" - kiáltozták a tüntetők a büntetőbíróság előtt.
A vád szerint Habíb el-Adli adott parancsot arra, hogy a rendőrök lőfegyvert is használjanak a demokráciapárti tüntetők ellen.  A perben a miniszter hat másik volt magas rangú munkatársa is a bíróság előtt áll. A tüntetések során összesen 846 ember vesztette életét.
A tárgyalást július 25-ig elnapolták, amíg megérkezik a fellebbviteli bíróság döntése az egyik ügyvéd panaszára, aki azt kérte, hogy az ügyet más bírák tárgyalják.
A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal, vízágyúval és éles lőszerrel oszlatták fel a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő   tömeget a 18 napos felkelés első napjaiban, mielőtt visszavonták őket az utcákról, és a hadsereg vette át az ellenőrzést.
A kórházban fekvő Mubarak ellen is per folyik a tüntetők halála miatt, akár halálbüntetéssel is sújthatják.
Az egyiptomiak nagy része által gyűlölt volt belügyminisztert május elején egy másik perben már 12 évi börtönre ítélték korrupcióért, pénzmosásért és törvénytelen meggazdagodásért. Ez volt az első börtönbüntetést kiszabó ítélet a népi lázadással február 11-én megbuktatott Hoszni Mubarak elnök kormányzatának egy magas rangú tagja ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!