Külföld

2011.06.28. 15:21

Színésznő feketelistán - kitoloncolták Mianmarból Michelle Yeoh-ot

Kitoloncolták Mianmarból Michelle Yeoh hollywoodi színésznőt, aki jelenleg Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki politikusról szóló filmen dolgozik - közölték kedden a helyi bevándorlási illetékesek.

MTI

 

A malajziai származású Yeoh - A holnap markában című James Bond-film, valamint a Tigris és sárkány sztárja - június 22-én érkezett a ranguni nemzetközi repülőtérre, ahol a hatóságok azonnal őrizetbe vették, és a következő repülőgéppel visszafordították.

"Még aznap kitoloncolták, mert rajta volt a feketelistán" - mondta el egy tisztviselő, aki neve elhallgatását kérte, mert nem volt felhatalmazva a média tájékoztatására.

A 48 éves Yeoh a közelmúltban Thaiföldön, Nagy-Britanniában és Franciaországban forgatta az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikus életéről szóló film jeleneteit. A Luc Besson rendezésében készülő produkció bemutatását októberre tervezik. A film a The Lady címet kapta: ezen a néven emlegetik hazájában a politikusnőt, aki a mianmari diktatúrával szembeni küzdelem vezéralakjává vált.

Aung Szan Szú Kji tavaly decemberben - alighogy kiszabadult hétéves házi őrizetéből - ranguni otthonában fogadta a színésznőt, hogy megbeszéljék a film részleteit.

A The Lady a politikusnő és néhai brit férje, Michael Aris szerelmének történetét is feldolgozza. A házaspár sokáig nem találkozhatott, mert Szú Kjit őrizetben tartották, Aris pedig nem kapott beutazási vízumot. 1997-ben kiderült, hogy férje rákban szenved, ám Szú Kji nem merte elhagyni az országot, hogy hozzá utazzon, mert attól félt, hogy nem engedik hazatérni. Aris 1999-ben hunyt el.

Az évtizedek óta hatalmon lévő katonai juntát Mianmarban (korábbi nevén Burmában) a márciusi választások után polgári kormány váltotta fel, ám a kritikusok szerint alig változott valami, és az új kormány voltaképpen a hadsereg bábja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!