Kultúra

2009.07.30. 02:29

Százszorszép néptáncok

Martonvásár - Számos leg fűződik az idén 30 éves Százszorszép Táncegyütteshez, túl a szubjektív megállapításon, mely szerint az egyik legrangosabb néptáncegyüttes e kishazában.

Zsohár Melinda

A Németh Ildikó és Szabó Szilárd táncos-koreográfus házaspár az idén több ünnepi fellépésre készítheti fel a Százszorszép Táncegyüttest, először persze otthon táncolták el gálaműsorukat, a kastélybéli szabadtéri színpadon. A három évtizede rangos elismeréseket, aranyminősítést, rengeteg meghívást, külföldi utazást begyűjtött társulat elismert szakmai műhely mára, nem utolsósorban a kivételes táncpedagógusoknak, érzelmeikben is a népikultúra-ápolóknak köszönhetően. Az országban e téren feltétlenül különlegesnek számító Martonvásáron a művészpár már folytathatott valamit, ami korábban elkezdődött! Az országban elsőként itt indult meg a gyermek néptáncoktatás iskolai keretek között, Salamon Ferencné vezetésével. A fiatal pedagógus 1964-ben érkezett a községbe (akkor még nem város), s a gyermektáncképzőt végzett szakember azonnal megkezdte a néptánc oktatását az ének-zene tagozatos osztályokban. Martonvásáron nincs helybéli ötven év alatt, aki ne ropta-járta volna!

- Gumicsizmában roptuk, úgy szedegettük össze a ruhákat - idézi mosolyogva az érett korú Aradi László a múltat, amint gyülekeznek a kastélykert színpadán a nyári ünnepi előadásra a százszorszépek . - Talán 1965-ben lehetett ez, nagyon szerettük Erzsike táncóráit.

- 1980-ban alakult meg az Általános Művelődési Központ (ÁMK), amely akkor még szokatlan módon egyesítette az iskolát, a könyvtárt, az óvodát, s mivel művelődési háza nem volt Martonvásárnak (azóta sincs), művelődési feladatokat is ellátott ez az egyesített intézmény Udvaros Károly igazgató vezetésével. Az országban az első húsz között alakult meg a Beethoven Általános Iskola égisze alatt a művészeti iskola 1993-ban - mond egy újabb leget Salamonné Erzsébet. - Mi 1985-től valamennyi alsós órarendjébe beépítettük a néptáncot! Elsőként az országban.

Az 1979-ben alakult Százszorszép Táncegyüttes művészeti vezetője 1985-től Németh Ildikó, a vezető pedig férje, Szabó Szilárd. Intézményesen és szellemiekben is folklórcentrumnak minősíthető Martonvásár - a gyerekek személyiségfejlesztésében feltétlenül.

- Józsika vagyok, így szólítanak 25 éve - mutatkozik be a 37 esztendős Szalkai József, az egyik legrégebbi táncos, a beceneve szinte márkanév . Öleli párját, a széki ruhás, felkontyolt, fejkendős Ivanics Dórát; ő 8 éve táncol a Százszorszépben, de a szerelem alig fél éve bontakozott ki közöttük. A tánc az érzelmekre is hat, ősi igazság...

Ifjabb Salamon Ferenc orvos, népzenész és gyűjtő, Salamon Sarolta pszichológus 25 éve kezdte a táncot - édesanyjuk, Salamonné Erzsébet szép szenvedélye őket is elragadta. Sarolta Tordason él családjával, Ildikóékkal az ottani táncos szellemet tartják ébren. Sarolta fia, a 11 esztendős Konczos Vince tehetséges, az utánpótlás biztosított!

- Ez a vőfikalap - magyarázza Horváth Bálint, míg Szabó Rubinka, Ildikóék lánya, pántlikás és gyöngygalléros minősítésű táncos igazgatja a régi táncos kalapdíszét. Gyakran öltik magukra a széki viseletet, Erdély táncai, muzsikája még él, s ők itt tovább éltetik. Saját, gyönyörű ruháik méltó reprezentánsai a szellemi kincsnek.

A Százszorszép Táncegyüttes hosszú repertoárral dicsekedhet, a magyar nyelvterület szinte valamennyi tánchagyományából szerepel műsorukon előadás. A vezető házaspár a Népművészet ifjú mestere, Németh Ildikó a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja, Harangozó Gyula-díjas, Fejér megyei Vörösmarty-díjas. Salamon Ferencné az együttes örökös, tiszteletbeli elnöke. Az erdélyi Mezőkölpény testvértelepülése Martonvásárnak, a néprajzi gyűjtés kapcsán lett azzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!