Kultúra

2009.09.23. 02:28

Győzelemtől a bukásig

Székesfehérvár - Országos vándorkiállítás nyílik kedden a Szent István Király Múzeumban a pákozdi csata, valamint a dicsőséges tavaszi hadjárat évfordulója előtt tisztelegve.

Tihanyi Tamás

Győzünk vagy halunk, dicsőség fogja koszorúzni tetteinket, mert a haza fennmaradásáért küzdöttünk , írta kiáltványában Salamon Lajos, Fejér megye és Székesfehérvár kormánybiztosa 1848. november 10-én. E sorokat választották a rendezők az 1848-49-es szabadságharcról szóló kiállítás mottójának. A tárlat Dobák Géza, Hermann Róbert és Máday Norbert magángyűjtők, valamint a megyei levéltár és a Szent István Király Múzeum anyagaival tiszteleg a megye legfontosabb eseményei előtt.

A Fehérvárra érkezett vándorkiállításon korabeli, eredeti tárgyakból álló anyag mutatkozik be, kiegészítve a vendéglátó múzeum ereklyéivel. A nagyközönség előtt számos, eddig ismeretlen fegyver, egyenruha, felszerelési tárgy, irat, dokumentum, újság, érme és fotográfia tépi le a felejtés fátylát. Máday Norbert gyűjtő egyszer úgy fogalmazott: varázslatos a pillanat, amikor múltunk szembenéz velünk, és megszólít.

A szablyák és pisztolyok mellett talán azok a fotográfiák fogják meg a 21. század emberét a legjobban, amelyekről az elődök néznek ránk. Azok a férfiak, akik fegyverrel a kézben képesek voltak kockáztatni a legtöbbet egy eszméért. A férfiak, akik nem ismertek lehetetlent, s meghaltak, ha kellett. Akikből sok termett magyar földön, de sok hullott is, ha úgy hozta. Akikből vélhetően csak nehezen lehetne hasonlót találni manapság. A történelem, a múltunk szembenéz velünk, állítja Máday, és igaza van. De nem csupán szembenéz, kérdez is az a bizonyos férfitekintet a keményre sodort bajusz felett, a homlokba húzott huszárcsákó és a koravén ráncok alatt. Azt kérdezi: vagy olyan, mint mi voltunk? Van közöttetek legalább néhány ilyen? Mert ha nem, a haza elvész.

A kiállítást a tervek szerint szeptember 29-én, kedden 17 órakor Orbán Viktor volt miniszterelnök és Hermann Róbert hadtörténész nyitja majd meg a múzeum Országzászló téri épületében. Sok újdonságot ígérnek a szakembernek és az egyszerű látogatónak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!