Kultúra

2009.09.22. 02:29

Sokoldalúan teljes az élete

Székesfehérvár - Az Öreghegyi Közösségi Ház legutóbbi zenei estjén a Kozma Orsi Quartet lépett föl, amely a Hide and seek című lemez dalait és új szerzeményeket is játszott.

Bokros Judit

- Nálam mindig párhuzamosan futott a pop és a dzsessz, de ez később tudatosult bennem. Sokáig féltem attól, mások mit gondolnak rólam, arról, ha változtatok, és több műfajban is kipróbálom magam. Közben azonban kiderült: több stílusra vagyok fogékony, és ezek a projektek azóta egymás mellett haladnak. Így nem mondanám, hogy visszatértem a dzsesszhez, inkább jobban belevetettem magam. Összeállt a kvartett, de megvan a popzenekar, és alakult egy másik formáció is, az eat me! Ez utóbbi ugyancsak popzenét ad elő, de ott angol nyelven énekelek. Ebben a sokféleségben érzem magam teljesnek, nem csak úgy ugrándozom egyik műfajból a másikba - fogalmaz Orsi, aki azt is elárulta, melyik stílusban mit szeret.

- A dzsesszben a játékosságot, az improvizációt, a popban magát a műfajt, az undergroundban pedig a szókimondást, és azt, hogy a polgárpukkasztástól kezdve bármi belefér - sorolja az énekesnő, aki büszke arra, hogy a Hide and seek című album a pangó lemezpiac ellenére egész jól fogy a boltokban, s hogy Fonogram-díjra is jelölték. A közönség részéről szintén jó a visszajelzés, a koncerteken egyre többen fedezik föl ismét a dzsesszes Orsit.

- A Hide and seek szövegeit Hárs Viktor írta, és van egy-két magyar nyelvű szám, amelyet a poprepertoárból emeltem át, mert érdekesnek tartottam átdolgozni. A magyar nyelvű dalok szövegeit Szakos Krisztián írta. Én is próbálkoztam szövegírással, de soha nem voltam elégedett. Annak, hogy elcsépelt, semmitmondó sorokat énekeljek, semmi értelme, én elsősorban előadó vagyok. Cseke Gáborral egyébként még a Cotton Club Singers-nél ismerkedtünk össze, ő ott zongorázott, amikor énekeltem. Andrást ugyancsak régóta ismerem, Kőbányáról, Viktorral pedig más projektek kapcsán találkoztam. Korábban többször kértek föl fellépésekre, ahol dzsesszt kellett énekelni, s én akkor mindig őket hívtam el magammal, aztán így maradt a csapat. Szerencsére, mert nagyon jó és inspiráló a fiúkkal dolgozni, érződik, hogy van dolgunk egymással és a közönséggel - meséli Orsi, majd így folytatja:

- Hálás vagyok azért, hogy a magyar zenei élet kiemelkedő alakjai kísérnek. Egy kicsit még outsidernek érzem magam mint szólista, és örülök, hogy ilyen zenészek hajlandók velem dolgozni. A hazai dzsesszéletben egyre több színes egyéniséget, sajátos hangot fedezek föl, jó fiatal előadók vannak, igaz, főleg lányok. Harcsa Veronikával, Szalóki Ágival már énekeltünk együtt, elég régi köztünk a kapcsolat - teszi hozzá Orsi, aki egyszer azt nyilatkozta: ha ha a legendás Jazz+Az újra összeállna, ismét szívesen csatlakozna. Ezt most is így gondolja, mert szereti Dés László zenéit, Geszti Péter szövegeit, s a csapat is nagyon jó volt annak idején.

Most azonban a jelenlegi munkáira koncentrál gőzerővel. Mint mondja, a kvartett nem dőlt hátra az első korong után, készülnek az új számok. Ám lehet, hogy az énekesnő jövőre újra poplemezzel jelentkezik, sokoldalúságát bizonyítandó. A dzsesszkedvelők addig is magukévá tehetik a fogyasztható, kellemes összhatású Hide and seek albumot, amely például esti beszélgetéshez, vacsorához kiváló kísérőnek bizonyulhat.

Kozma Orsi a Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdett énekelni, majd a középiskola elvégzése után színésznek készült. A sikertelen felvételi után került Toldi Mária stúdiójába, ahol két évig tanult, közben pedig számos színházi szerepben tűnt föl, és vokálfeladatokat is kapott.

Első zenekara a Szűzriadó volt, a sikert és ismertséget azonban a Jazz+Az együttes hozta meg számára. Ennek megszűnése után a Cotton Club Singers tagja lett, szólókarrierbe 2007-ben kezdett.

Számos neves hazai előadónál vokálozott (pl.: Kimnowak, Bon Bon, Tátrai Band), a fehérvári színházban szerepelt A dzsungel könyve musicalben, jelenleg három zenekara van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!