Kultúra

2010.12.15. 05:11

Megjelent: David Copperfield

Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának legújabb darabja, Charles Dickens David Copperfield című regénye.

Szabó Zoltán

Az elesettekért

Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának legújabb darabja, Charles Dickens David Copperfield című regénye. Az angol író egy kistisztviselő fia: családja elszegényedik, apja az adósok börtönébe kerül. A kisfiú nem járhat iskolába, éhbérért dolgozik. Egy örökségnek köszönhetően folytathatja a tanulást. Gyakornok lesz egy londoni ügyvédi irodában, közben újságíróként dolgozik. Feleségül veszi Catherine Hogarthot, majd 1836-ban Pickwick Klub című regényével szerez hírnevet. Egész éltében az elesettek mellé állt. Ezt igazolják fő művei: Twist Oliver, Karácsonyi ének és David Copperfield.

A Vörösmarty Színház is műsorára tűzte

A békességből és a boldogságból a sivár nevelőintézetbe és a londoni gyermekmunka poklába kerülő David Copperfield története színpadon és filmen is megelevenedett. A székesfehérvári Vörösmarty Színház két éve állította színpadra, a bemutató 2008. november 28-án volt.

A darabot Kolos István  rendezte, Dávidot kettős szereposztásban Timon Barnabás  és Penke Bence  alakította, fontos karaktereket játszott még az előadásban Bakonyi Csilla, Drahota Andrea, Zsurzs Kati, Quintus  Konrád, Xantus Barbara, Juhász Illés  is.  A filmadaptációk közül említést érdemel Peter Medak  rendező 2000-ben készült munkája. Hugh Dancy, Max Dolbey, Michael Richards, Sally Field  alakították a főbb szerepeket a 180 perces produkcióban. Egy évvel korábban, 1999-ben a BBC tévéfilmet forgatott Charles Dickens klasszikus regényéből. Simon Curtis  dirigálta a televíziós változatot, amelyben Daniel Radcliffe, Emilia Fox, Pauline Quirke és Maggie Smith  is játszott.

 

Hit a szeretetben

- Úgy tartják, Dickens leginkább önéletrajzi fogantatású műve David Copperfield regénye - mondja Árgyelán Dánielné, a Teleki gimnázium tanára.  - Ám ez túlzás, bár sok részlet valóban személyes élményekre utal. A regény központi témája a szegénység és kiszolgáltatottság. Méltatlankodás, harag, megvetés, félelem, megnyugvás, öröm váltakozik bennünk, amíg a főhőst végigkísérjük útján. Davidnak megpróbáltatások sorát kell elviselnie, és harcolnia a gonoszsággal, ám megmarad becsületes embernek, aki hisz a szeretetben, az igazságban, a jóban. Küzdeni ömagunkért, áldozatot vállalni másokért, s erkölcsileg tisztának maradni: fontos emberi értékek. Dávid élete tanulságos a felnőtt-társadalom számára is.

A David Copperfield kötet mindössze 990 forintos áron december 21-éig megvásárolható a hírlapárusoknál. A sorozat egyes kötetei vagy a teljes sorozat megrendelhető a lapban található megrendelőszelvényen vagy weboldalunkon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!