Kultúra

2011.03.03. 16:09

Hatalom és visszaélés

Székesfehérvár Monumentális a díszlet, mozognak az egyes elemek: a falak, a lépcsők, a várkapu. Sűrűn gomolyog a füst is: a skót ködöt és a lelkekben tornyosuló sötét felhőket jelképezve.

Szabó Zoltán

William Shakespeare  híres   darabja, a Macbeth  próbáján jártunk a Vörösmarty Színházban.  A  sötét hangulatú,   ármánnyal,  vérrel és őrülettel   telített  drámát  pénteken mutatja   be a társulat. A színészek - különösen a   címszerepet játszó  Csizmadia Gergely  és a Lady Macbethet alakító Tóth Auguszta  -   gyakran utaznak a mozgó díszletek tetején, találkozva, elválva, összekapcsolódva.   Az előadást Kálloy Molnár Péter  állította színpadra, akit  elsősorban  televíziós, filmes és színházi  színészként  tart számon  a nagyközönség,  de a szakmában  színházi rendezőként is jól ismert.  Shakespeare-t is rendezett már.


-  A Hamletet és a Rómeó és Júliát is rendeztem, utóbbi a nagy szerelmem. Szerintem  Shakespeare a mai napig a legérvényesebb, legjobb drámaíró. Minden sora  külön kis csoda,   ahogyan a mendemondákból, a  régi történetekből   saját képére formálta darabjait, ahogyan gondolatait    a szereplőibe bújtatta, az páratlan.  Kevés olyan szerző van, aki   négyszáz év után  is  ennyire hat. Olyan, mintha ma írta volna, nem? - kérdez  vissza a rendező. - Ebben egyetértünk.  Mint ahogy abban is, hogy  valóban gyönyörű Szabó Lőrinc régi fordítása, de ehhez a rendezői koncepcióhoz  jobban illik Szabó Stein Imre  magyarítása.
- Csodálatos Szabó Lőrinc szövege,  igazi költői teljesítmény.    De másodszor-harmadszor is el kell olvasni, hogy összeálljon a kép.   Én viszont azt szerettem volna, ha a  mondanivalót azonnal veszi, érti a néző, ezért használtuk a firssebb, ha úgy tetszik, modernebb fordítást.


Időnként szinte krimiszerű fordulatokkal dúsított a Macbeth, amelyben a  nagyravágyás, a  hataloméhség játssza a  legfontosabb szerepet.
- Szerintem rendkívül aktuális a darab mindenütt a világon - hangsúlyozza Kálloy.  - A hatalom, annak megszerzése, a hatalommal történő  visszaélés  szinte mindenütt tetten érhető.    Nagyon fontos  az is, hogy milyen következményekkel jár mindez. Ezt szeretnénk bemutatni, és erről   beszél a  szerző is, mégpedig   rendkívül árnyaltan és hatásosan, hozzá  pontos pszichológiai ismerettel.
Macbeth   viselkedését, tetteit    nagyban befolyásolja, manipulálja asszonya. Minden mögött a nő állna?
Attól is érdekes a darab, hogy eleinte mindenben Lady Macbeth befolyásolja az eseményeket. Azt szeretné elérni, hogy  uralkodók legyenek. Utána azonban a tanítvány a mester fölé nő,  egyik gyilkosság  hozza a másikat. A nő kiszállna,  de nincs már hatalma a   férje fölött.
Kálloy Molnár Péter elmondta:   szeretné, ha a fiatalokat is megérintené az előadás,  ha  felkeltené az érdeklődésüket Shakespeare iránt. Ezért   használ   filmszerű  effekteket, erős, hatásos zenét.  A  jelmez kortalan, a mozgó, úszó, folyamatosan   átalakuló   díszlet  pedig - ha minden jól  működik - a rendező szerint lenyűgözi majd a nézőt.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!