Kultúra

2011.09.25. 14:08

Felavatták Móga János szobrát a pákozdi katonai emlékparkban

Pákozd - Takács János, Pákozd polgármestere köszöntötte vasárnap a Mészeg-hegyen azokat, akik a Honvédfesztivál egyik eseményén, Móga János 1848-as honvédtábornok szobrának avatásán megjelentek.

Tihanyi Tamás

A településvezető beszédében annak a reményének adott hangot, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok legalább egyszer meglátogathassák a katonai emlékparkot.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fehérvári szervezetének elnöke köszönte meg munkáját mindazoknak, akik azért dolgoztak, hogy létrejöhessen az emlékpark. A hely, amely nem csak az 1848-49-es események résztvevőinek, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az első és második világháború magyar hőseinek, áldozatainak is emléket állít.

Móga János honvéd tábornok alakját Hermann Róbert hadtörténész, a korszak kiváló ismerője elevenítette fel az ütközet emlékművénél, illetve az avatásra váró mellszobornál. Az egykori császári katonából lett honvédtábornok Pákozdnál egy sokkal erősebb ellenféllel szemben vette fel eredményesen a küzdelmet, miközben átlépte a saját árnyékát, hiszen hűségnyilatkozatot adott a magyar Országgyúlésnek, mondta Hermann Róbert. 

A szabadságharc leverése után Móga János öt év várfogsággal fizetett azért, mert a nemzet oldalára állt a sorsdöntő időkben. A történész után Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke is a pákozd-sukorói ütközet magyar fővezérét méltatta, akinek neve összeforrt a diadallal. A szobor leleplezése után szólt Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára. Példaértékűnek nevezte a katonai emlékpark megvalósítását, mert a hely erősíti a nemzeti összetartozás érzését.

- Hadat üzentünk a mai kor kihívásainak, hadat üzentünk adósságainknak, s ezek sorában nem csak az anyagi adósságokat értem, mert vannak lelki értelemben vett adósságaink is – mondta többek között a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette, 1848-ban a honvédelem nemzeti ügy volt, s ez a célunk ma is. Simicskó István szerint azért, hogy megmaradjunk magyarnak az idők végezetéig, egy látszólagos békeidőben is küzdenünk kell mindazon hatások ellen, amelyek veszélyeztetik hagyományainkat, nemzeti értékeinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!