Kultúra

2012.02.20. 12:46

DESZKA-ra megy a Hulladék

Dunaújváros - A kortárs magyar dráma talán legfontosabb seregszemléje a debreceni DESZKA Fesztivál. A színházi találkozót idén, március 10-én a Bartók ősbemutatója nyitja majd.

Szabó Szabolcs

A debreceni Csokonai Színházban székelő DESZKA kortárs drámafesztiválra az elmúlt év színházilag és irodalmilag legizgalmasabb magyar drámáiból készült előadásokat hívják meg a szervezők. Akik egyaránt válogatnak hazai és határon túli magyar nyelvterület színházaiból. Az utóbbi évek kiemelkedő fesztiváltermésének köszönhetően mára a  debreceni DESZKA Fesztivál az ország egyik legrangosabb színházi seregszemléje lett.

A Csokonai színházban idén  március 10. és 14. között tizennyolc izgalmas kortárs magyar dráma előadást szemlézhet a szakma és nagyközönség.

Az ismert színházi fesztiválokkal ellentétben a   DESZKA nem verseny. Itt nincs zsűri, nincsenek díjak. A DESZKA szervezői, mint erre a fesztiválajánlóban is felhívják a figelmet,  fontosabbnak tartják a találkozó műhely jellegét, hogy hiteles és továbbgondolható képet kaphassanak az érdeklődők a kortárs drámaírás helyzetéről, színvonaláról, trendjeiről, irányzatairól. 

A fesztiválprogram ennek megfelelően beszélgetésekkel, felolvasó színházi előadásokkal, író-rendező-néző találkozókkal, kiállításokkal is kiegészül. Az idei, immár VI. DESZKA pedig épp a Bartók által színre vitt Hulladékkal kezdődik majd, a Víg Kamaraszínházban.

A dunaújvárosi közönség előtt jól vizsgázó darabot Maros András jegyzi íróként, színpadra rendezte Lendvai Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!