Kultúra

2016.10.16. 16:58

Napjaink Örményországa

Székesfehérvár – A független Örmény Köztársaság kikiáltásának 25. évfordulóját ünnepelték vasárnap a Művészetek Házában.

Sebestyén Lilla

Muszadagh 40 napja címmel, az Urartu Színház előadásában egy koncertrészletet hallgathattak meg első ízben a jelenlévők, amely az örmény történelem egyes szakaszait idézte meg.

A műsor után este hat órakor pedig Armen Yengoyan fotóművész kiállítását nézhették meg a résztvevők. A művész a mai Örményország jellegzetes természeti értékeit, a karakteres örmény vonásokat, és a nép keresztényvallás iránti elkötelezettségét jelenítette meg képein.

A rendezvényt szervező Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Gevorkjan Szuzanna fogadta hagyományos, örmény népviseletben a látogatókat és mesélt nekem népükről, kultúrájukról, és szokásaikról.

– Az örmény nép nagyon vendégszerető ezentúl rendkívül büszkék vagyunk a kereszténységünkre. Ahogy azt a fotóművész – aki most sajnos nem tud itt lenni a megnyitón – képein is látható, megszállottak vagyunk, ha templomokról van szó. Minden templomhoz egyébként tartozik egy gazdagon faragott kereszt kő is – magyarázza Szuzanna végig vezetve a fotókon, melyek újra és újra visszanyúlnak az örmények nemzeti szimbólumához az Ararát-hegyhez, mely a felföld legmagasabb hegye, de megjelenik a Szeván-tó is, másik nevén a szerelem tava.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!