Kultúra

2017.02.28. 19:55

Irodalmi kávéház - Írókkal, költőkkel beszélgetnek

Székesfehérvár - Írók reflektorfényben címmel irodalmi szalont indított a Vörösmarty Színház. Az első beszélgetést kedden tartották.

Szabó Zoltán

Akár irodalmi kávéháznak is nevezhetnénk a kezdeményezést, amelynek stílusosan a teátrum kávézója ad otthont. Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője, rendezője a tegnapi tájékoztatón elmondta: már régóta szerettek volna olyan esteket rendezni, ahol a közönség közelebb kerülhet a kortárs szerzőkhöz, írókhoz, költőkhöz. Az első vendég tegnap Háy János író, költő, illusztrátor volt, akinek A Herner Ferike faterja című darabja a színház stúdiójában látható. Az előadás rendezője, Bagó Bertalan és Perczel Enikő dramaturg beszélgettek vele. Kiderült az is, hogy az évad végéig összeállt a szalon programja, és később is legalább negyedévenként szeretnék irodalmi találkozókra invitálni a nézőket. Bagó hozzátette: nem csak azokat a szerzőket látják vendégül, akiknek művét a színpadon is láthatjuk, a kitekintést szeretnék ennél tágabbra szélesíteni. Céljuk az irodalmi értékek népszerűsítése, ebben a kötetlenebb formában is. Jordán Tamást idézte, aki azt mondta, a színház legyen egy agora. Ez annyit is jelent, hogy a közönség is kérdezhet, beleszólhat a társalgásba.

Perczel Enikő dramaturg és Bagó Bertalan művészeti vezető, rendező tartott tájékoztatót
Fotó: Molnár Artúr

A dramaturg, Perczel Enikő a további programot ismertette. Eszerint március 22-én Márton László érkezik a közönségtalálkozóra. A kitűnő író Carmen című művét állította színpadra Horváth Csaba rendező, a premier március 4-én lesz. A kávézóban a rendező és a dramaturg kérdezik őt majd.

Áprilisban Esterházy Péter íróra emlékeznek majd, felolvasószínházzal, amelyet Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendez. Esterházy utolsó, Mercedes Benz című művéből hangzanak el részletek. Az egyik vendég Radnóti Zsuzsa lesz, aki sokat dolgozott az íróval, és akinek drámaírói munkásságáról dramaturgként a Magyar Tudományos Akadémián székfoglalót tartott. A másik meghívott, Szigeti László, a pozsonyi Kalligram kiadó vezetője, akinek felkérésére Esterházy Péter megírta a darabot. A Mercedes Benzet egyébként Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban be is mutatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!