Lajoskomárom

2014.11.20. 15:45

Egy nagy lájk a LIKE-nak

Lajoskomárom - Két és fél év elszántság, sok-sok fizikai és legalább annyi szellemi munka dicséri a LIKE, azaz a Lajoskomáromi Ifjúsági Közhasznú Egyesület fiataljait, akik mertnek nagyot álmodni: a tíz éve üresen álló moziépületből a környék legtutibb közösségi központját hozták össze.

Házi Péter

A filmpremierre hatvan forintba került egy jegy, a fiatalok pedig húsz forintért mehettek be annak idején a lajoskomáromi moziba, már persze, amikor az még működött. A valamikor egy régi istállóból kialakított filmszínház egy évtizede állt üresen és egyre inkább rogyadozó állapotban a település központjában, mígnem Banász Ádám, a Lajoskomáromi Ifjúsági Közhasznú Egyesület (LIKE) elnöke előállt az ötlettel: fogjanak össze a helyi fiatalok, saját erőből bontsák le, amit szükséges, majd építsék újjá, tegyék a helyi fiatalok saját találkozóhelyévé az épületet.

Steidl János, Dékány Tamás, Molnár László és Banász Ádám csak egy kis része annak a sok fiatalnak, akik két és fél éven át azon dolgoztak, hogy újjávarázsolják az egykori mozi épületét. A széksorok helyén most csocsó, billiárd, ping-pong asztal várja a fiatalokat Fotó: Házi Péter

Nos, az elmúlt két és fél évben szinte már megszokott látvánnyá váltak a falu központjában talicskával, meszesvödrökkel rohangáló , olykor meg a tetőn pókemberező fiatalok, akiknek a lelkesedése sok idősebb helyi lakóra is átragadt: Takács János ács például a tetőszerkezet készítésében, Meidlinger András a vizesblokkok felújításánál vállalt oroszlánrészt. Wanderer Ildikó három havi tiszteletdíját ajánlotta fel a munkákhoz, Pirtyák Zsolt polgármester pedig maga is dolgozott az épületen. És biztos, hogy most többeket is kihagytunk a felsorolásból, reméljük, nem sértődnek meg!

- Sok természetbeni segítséget kaptunk, az egyesület báljaiból is szép pénz folyt be, de azért be kell vallani, hogy a két elnyert pályázat nélkül sehol sem tartanánk: az elsőből az épület külsejét és a tetőt sikerült felújítanunk, a tízmilliós második pályázatból a fűtést, padlót sikerült rendbe tennünk és minden egyebet beszereznünk, hogy létrejöhessen a közösségi tér - idézik fel a nem kis küzdelmet Steidl János, Dékány Tamás, és Molnár László, a LIKE oszlopos tagjai, akik nemrégiben az ifjúsági központ nyitóbuliját is megszervezték.

Megszámolni is nehéz, hány munkaórát töltöttek a felújítással

Ahol régen széksorok voltak, ott most csocsó, billiárd és pingpongasztalok várják a fiatalokat, akik persze jönnek is rendesen. Amint mondják, volt már itt egy-két hangosabb diszkó is, de mivel nincs lakóház szomszédja az épületnek, végre senkit sem zavarnak. És persze megmaradt a háromszor nyolc méteres korábbi színpad is, ahol annak idején a P. Mobil, meg a Beatrice is fellépett.

Az egykori MOZI felirat a vakolás miatt ugyan lekerült a homlokzatról, de a fiatalok úgy tervezik, az is visszakerül a helyére. Elvégre Lajoskomáromban továbbra is mindenki mozinak hívja ezt az épületet!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!