Mór

2016.09.06. 16:25

Akcióban a városvédők

Mór - Egy kisdiák ötlete nyomán, a városvédő egyesület kezdeményezésére megépült az első lakótelepi szalonnasütő.

B. Kiss László

Figyelemre méltó kívánságlista született annak a pályázatnak az eredményeként, amelyet a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület írt ki még a múlt évben a város iskolásai számára. A városvédők a kérdőíven a szülők, nagyszülők véleményét is kikérték arról, hogy mit hiányolnak Mórról. A rendhagyó ötlet gazdája Varga Erika volt. A jogász és településmérnöki diplomával egyaránt rendelkező hölgy tavaly tavasszal lett a negyedszázados múltra visszatekintő civil szervezet alelnöke. Mint arról lapunk még decemberben beszámolt: a pályázat eredményeként összesen 1070 javaslat érkezett be, melyeket hét tagú munkacsoport értékelt, összegzett. A javaslatokat az egyesület ezután továbbította az önkormányzat illetékeseinek, egyúttal felajánlotta segítségét az ötletek megvalósításához. A kívánságok közül egyébként legalább egyet már a télen ki lehetett pipálni, karácsony előtt Móron ugyanis megnyílt a szabadtéri, mobil jégpálya. Most pedig újabb kívánság teljesült a listáról.

Antalik Péter, a Zimmermann iskola alsósa volt az, aki szalonnasütők építését indítványozta a lakótelepeken. Nos, az első a Vértes utca lakótelepen a napokban elkészült. Az újdonságszámba menő munkáról Varga Erika számolt be lapunknak:

- A Móri Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében megvalósult a móri diákok egyik kívánságaként megjelölt szalonnasütő, elsőként a Vértes utcai lakótelep parkjában. A város önkormányzata által finanszírozott beruházást a városvédők fejezték be, kavicsterítéssel és virágültetéssel tettük szebbé a szalonnasütő környékét. A szervezésben sokat segítettek az egyesület önkormányzati képviselő tagjai, Stolczenberger Róbert és Gintner András, akik Fenyves Péter polgármester úrral együtt talicskázták a kavicsot a helyére. Baranyainé Magyar Ildikó képviselő asszony pedig a virágágyás kialakításában és a virágültetésben segített.

- Az embert próbálóan tűző napsütésben a közös munkától kellemesen elfáradva, az új közösségi tér felszenteléseként meggyújtottuk a tüzet, s mindannyiunknak különleges élményt nyújtott a lakótelep parkjában megsütött szalonna és hagyma. Az időközben csatlakozó kisgyermekeknek is kifejezetten tetszett a szalonnasütés, szorgosan ügyeltek a tüzelő utánpótlására, és büszkén tartották a szalonnát a tűz fölé - mesélte a móri városvédők alelnök asszonya.

Varga Erika elmondta azt is, hogy a szalonnasütő sok lehetőséget kínál: jó időben lehet sütni, főzni, grillezni rajta, télen pedig forralt bort vagy teát készíteni, Esetleg egyszerűen csak melegedni mellette, amikor a gyermekek keze már félig megfagyott a hógolyózásban.

Az egyesület folytatja a munkát, és a többi lakótelepen is szeretnének hasonló közösségi tereket létrehozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!