múltidéző

2021.08.27. 07:00

Fejér évfordulós emlékei augusztus 27-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

A fennakadt szekér

Az 1891. augusztus 27-i Székesfehérvár és Vidéke című újság a színházi évadkezdés idejéről ezeket írta volt: „Megbízható forrásból úgy értesülünk, hogy a székesfehérvári színtársulat az idén elhagyja a rendes tourját. Az erősen zilált kassza nem engedi, hogy a nagyon is rizikóra menő körutat megtegyék. Így tehát már október elején megnyílik a székesfehérvári színház, s bezárólag virágvasárnapig tart. A mi ősvárosunk Thaliáért lelkesedő közönsége majd csak kisegíti valahogy a szinmüvészetnek fennakadt szekerét.”

A vásáron kapták el

Az 1901. augusztus 27-i Székesfehérvár és Vidéke örömmel írt Kolompár Gyuri, a viszontagságos cigány legény előkerüléséről, akinek a lelkét néhány tolvajlás és betörés terhelte a közeli időkből. Nos, a fehérvári vásáron elkapták. „Mivel hogy olyan a vásár a czigánynak, mint az énekes szavú rigónak a lépes méz. Reá megy az, ha mindjárt vesztébe kerül is.” Így írt ez a 120 éves újság, s mi pironkodunk helyettük a rút általánosítás okán. Mindenesetre Kolompár Gyuri meglett. „[…] mint a nyúl a puska előtt, úgy ugrott fel Kolompár Gyuri s menekedni akart. A rendőrbiztosok egyike megkapta ám a nyakánál fogva Kolompárt. Hát megjöttél Gyuri, meg. Csak gyere hát be hozzánk diskurálni.”

Jöjjön el a te országod!

Az 1911. augusztus 27-i Székesfehérvári Hírlap a Lajos névnapról is megemlékezett: „Nem is kell mondani, hogy ­ki-é, mert hisz minden igaz magyar honpolgár szivedobbanása megsúgja, ha mégegyszer azt üzeni… A magyar nemzeti szabadság nagy apostola már a jéghideg márvány alatt pihen, de forró lelkülete kiizzik onnét és áldásos fénysugaraival elárasztja az egész országot. Mindnyájunknak, akik hiszünk és remélünk, ima kel ajkunkon: Jöjjön el a te országod… megszentelt nemzeti függetlenség és népszabadság!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!