múltidéző

2021.09.09. 17:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 9-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

Jól esett a bambi a forróságban

– A nyár visszavonhatatlanul a vége felé közeledik. A Fejér megyei Vendéglátóipari Vállalatnál az őszi, téli idényre készülődnek – írta volt a Fejér Megyei Hírlap 1961. szeptember 9-én.

Előbb némi nyári számadást közölt a lap: – A Vendéglátóipari Vállalat éttermeiben naponta 44 ezer ember számára terítettek asztalt. Az agárdi Nádfedelesben például napi kétezer ebédet és vacsorát főztek, s a fehérvári Béke Étteremben naponta 2800 dupla fogyott el. Az agárdi „szomjúságról” ad hírt a szám: tízezer bambi fogyott el a nyári csúcsforgalom egy napján – írták.

Az őszi, téli tervekről is szó esett a cikkben. Köztük arról, hogy a Koppány utcában új cukrászdát nyit a vállalat, azon egyszerű ok miatt, hogy azon a környéken élő szórakozni vágyó dolgozóknak is jusson valami.

Tényleg, miért harmadosztályú?

Az ötven évvel ezelőtti lap pedig arról számolt be – egyebek között –, hogy új bisztró nyílt Kincsesbányán. – A bányásznap alkalmából, az elmúlt hétvégén átadták Kincsesbányán a Dunavidéki Vendéglátó Vállalat új bisztróját. A község szélére, az emeletes házak mellé költözik a bányaüzem központjából az üzem éttermének végében üzemelő bisztró. Ennek helyét pedig a fürdőépület előterében levő büfé foglalja majd el. Az egységek átköltöztetését még a héten befejezik. Ottjártunkkor az Éva bisztró több vendége feltette a kérdést: miért harmadosztályú az új vendéglátóipari egység? A kérdés továbbítása után a vállalat székesfehérvári kirendeltségének vezetője két okkal indokolta a harmadosztályba való sorolást: egyik az építési költség. A pincére épült, kő- és vasvázas panel épület a mellékhelyiségekkel együtt mintegy 350 ezer forintba került. A másik az előzőtől eltérő belső kiképzés (olyan, amilyen egy panelépület belülről lehet) és berendezésé, ami asztalokból és székekből áll, az előző helyiség polcai helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!