Bulvár-celeb

12 órája

Sokkoló: évente 176 ezer ember hal meg emiatt

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma, Európában évente már 176 ezren halnak meg a hőség miatt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alliance Images

Egyre több haláleset tudható be a folyamatosan megdőlő hőmérsékleti rekordoknak és a tomboló nyári hőségnek Európa-szerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint a kontinensen évente átlagosan 176 ezer ember hal meg a kánikula miatt.

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet regisztráltak, melyek a hőséggel összefüggésbe hozhatók. Ebből átlagosan 176 ezer történt Európában. A felmérésben részt vevő szinte minden országban nőtt a kánikula okozta halálesetek száma, azonban a hat WHO-régió közül az európai melegszik a leggyorsabban, a világátlagnál kétszer gyorsabban – közölte Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója Koppenhágában.

A WHO szerint a szélsőségesen magas hőmérsékletek miatt gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és a szervezetet rendkívül megterhelő hőstressz, amely akkor következik be, amikor a test nem képes a hőmérsékletét 36-37 Celsius-fok között tartani.

A szervezet figyelmeztetett arra, hogy „ugrásszerűen fog emelkedni” az extrém hőhullámok halálos áldozatainak száma a következő években.

António Guterres, az ENSZ főtitkára július végén arról beszélt, hogy a világnak alkalmazkodnia kell az éghajlati válság miatt tartósan megváltozott nyári hőmérséklethez. Erre hivatkozva szorgalmazta Kluge, hogy a kormányok és a helyi közigazgatási szervek dolgozzanak ki cselekvési terveket a hőség ellen. 

Hangsúlyozta: a megfelelő intézkedésekkel elkerülhetők a növekvő hőmérséklet egészségre gyakorolt negatív hatásai.

„Ha megteremtjük egy melegebb régióhoz való alkalmazkodás feltételeit, sokkal több ember életét tudjuk majd megmenteni” – tette hozzá Kluge.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!