Közel-keleti konfliktus

11 órája

Izraeli légitámadásokban legkevesebb 50 palesztin vesztette életét szombaton a Gázai övezetben – frissül

Az izraeli–palesztin háború 323. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael déli részének határán

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Cikkünk frissül!

Izraeli légicsapásokban legkevesebb 50 Gázai övezeti palesztin halt meg a helyi egészségügyi hatóságok szerint

Izraeli légitámadásokban legkevesebb 50 palesztin vesztette életét szombaton a Gázai övezetben - közölték a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi hatóságok.

Az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városát és környékét ért légicsapásokban legkevesebb három tucatnyian haltak meg - tudatta a Nasszer kórház, ahová a holttestek és sebesülteket nagy részét szállították. Az intézmény tájékoztatása szerint az egyik támadásban egy család 11 tagja, köztük két gyermek halt meg, amikor szombat hajnalban találat érte az otthonukat.

A kórházba összesen 33 olyan ember holttestét vitték be szombaton, akik a körzetet ért három különböző csapásban haltak meg, egy másik kórházba pedig további három holttestet szállítottak.

A Nasszer kórház emellett további két támadásról is beszámolt. A jelentés szerint az egyikben 17-en haltak meg, köztük egy motoros riksa (tuk-tuk) utasai és járókelők, amikor egy Hán-Júnisztól délre vezető utat légicsapás ért. A másik csapás telibe talált egy tuk-tukot a várostól keletre, a támadásban legalább öten vesztették életüket.

A Nasszer kórház emellett közölte, hogy elsősegélynyújtók tíz további holttestre bukkantak egy lakótömbben Hán-Júnisz nyugati részén. Az áldozatok halálának körülményei nem tisztázottak, de a jelentés szerint ez egy olyan terület, amelyet az izraeli hadsereg az elmúlt héten többször is bombázott. Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója igazolta a holttestek számát.

Az izraeli hadsereg, amely pénteken arra szólította fel az övezet lakóit, hogy a közelgő katonai műveletek elől vonuljanak nyugatra, a Földközi-tenger felé, annyit közölt, hogy vizsgálja a jelentésekben szereplő állításokat. Katonáik azóta benyomultak a területre, a hadsereg jelentése szerint több palesztin fegyverest megöltek, valamint megsemmisítették a terroristák ottani infrastruktúráját.

Az izraeli hadsereg megölte a Hamász egyik vezetőjét

Az izraeli légierő „precíziós csapással” megölte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú fegyverszakértőjét a Gázai övezetben – számolt be az izraeli hadsereg (IDF) sajtószolgálata.

A szombati közlemény szerint Taha Abu Nada, a Hamász terrorszervezet számára fegyverek, katonai felszerelések és fegyverek előállításához használt kiegészítő felszerelések gyártásáért volt felelős.

A likvidált radikális felelt azoknak a fegyvereknek az előállításáért amelyeket „a Hamász izraeli területek és a Gázai övezetben tevékenykedő izraeli csapatok ágyúzására használt” – jegyezte meg az IDF.

Robbanás történt egy zsinagógánál Franciaországban

Egy francia rendőr megsérült szombat reggel, amikor La Grande-Motte egyik zsinagógájának a parkolójában felrobbant egy autó – írja a Times of Israel alapján a Mandiner

Franciaország ügyvezető belügyminisztere a gyújtogatás gyanúja miatt rendőri erősítést rendelt el a zsidó imahelyek védelmére.

Az üdülővárosban lévő zsinagógának a parkolójában két autó gyulladt ki reggel fél kilenc körül. A robbanást a francia sajtó beszámolója szerint az egyik autóban elhelyezett propángáztartály okozhatta.

Arról nincs információ, hogy hány ember tartózkodott a zsinagógában a robbanáskor. Más sérültekről nem érkezett hír.

Gerald Darmanin belügyminiszter azt mondta, hogy az incidenst „gyújtogatási kísérletként” kezelik, amely „egyértelműen bűncselekmény.”

Franciaországban megugrott az antiszemita incidensek száma a Hamász október 7-i terrortámadása és az arra adott izraeli reakció óta.

Az idei év első felében 887 antiszemita cselekményt jegyeztek fel Franciaországban, közel háromszor annyit, mint 2023 azonos időszakában.

Tűz ütött ki a Vörös-tengeren megtámadott Sounion olajszállító hajón

Tűz ütött ki azon a görög olajszállító hajón, amelyet a héten támadtak meg a jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az eredetileg lehorgonyzott tankeren a tüzet. A húszik közzétettek egy videót – állítólag a Siunionról – amelyen tűz van és robbanások látszódnak.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) azt közölte szombaton, hogy három tüzet észleltek a hajón, amely „láthatólag sodródik”.

A megtámadott görög zászló alatt közlekedő hajó 25 tagú legénységét (akik közül 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz) és négy fős biztonsági személyzetét még csütörtökön kimenekítette egy francia romboló, és Dzsibutiba szállították őket.

A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion 150 ezer tonna kőolajat szállít.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta folyamatosan csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. 

A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni indítóállásaira.

Az amerikai erők végeztek a Hurász ad-Dín terrorszervezet egyik vezetőjével Szíriában

Az amerikai hadsereg pénteken megölte az al-Kaida terrorszervezetből kinőtt Hurász ad-Dín (A vallás őrzői) nevű csoport egyik vezetőjét Szíria északnyugati részén.

Az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (CENTCOM) szombaton számolt be az X-en (korábbi Twitter) arról, hogy „kinetikus csapásban” megölték Abu Abdul Rahman Makkit, a Hurász ad-Dín magas rangú vezetőjét. A közlemény szerint Makki felügyelte a szíriai terrorista műveleteket.

Az amerikai hadsereg az elmúlt években számos támadást hajtott végre az al-Kaidához köthető fegyveresek ellen Szíria északnyugati részén.

A Meta szerint iráni hackerek próbálták feltörni amerikai tisztviselők fiókjait

Az amerikai Meta cég bejelentése szerint egy iráni hackercsoport megpróbálta feltörni a Joe Biden amerikai elnökhöz és a Donald Trump volt elnökhöz közel álló egyes tisztviselők és személyek WhatsApp-fiókját.

A vizsgálódás alapján a Meta szakértői megállapították, hogy az ügy mögött az APT24 iráni hackercsoport áll, amely a cég szerint politikusokat és diplomatákat célzó adathalászatot folytat az interneten.

A hackertámadás Izraelben, Palesztinában, Iránban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő személyek ellen irányult. 

A megtámadott fiókokat nem törték fel. A cég nem nevesítette a megcélzott személyeket, csupán annyit közölt, hogy a hackerek „úgy tűnik, politikai és diplomáciai tisztviselőkre, üzletemberekre és más közszereplőkre összpontosítottak, közülük néhányan Biden elnök és Trump volt elnök kormányához kapcsolódnak”.

A hackerek úgy próbáltak bejutni a megcélzottak fiókjába, hogy ismert technológia cégek választásokat támogató szervezeteként jelentkeztek be. A felhasználók azonban gyanút fogtak, és jelentették az esetet a Meta szakszolgálatának.

Korábban augusztusban az amerikai titkosszolgálatok azt állították, hogy Irán megpróbált beavatkozni az amerikai elnökválasztás előtti kampányba azáltal, hogy kiberakciókat hajtott végre a jelöltek, Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata kampányközpontja ellen.

Nem ez az első eset, hogy Iránt sejtik kibertámadások elkövetése mögött. Irán azonban rendre cáfol és azt állítja, hogy az iszlám köztársaság hatóságai nem avatkoznak be az amerikai elnökválasztásba.

Az APT42-ről úgy tartják, hogy kapcsolatban áll az iráni hadsereg egy titkosszolgálati részlegével, amely arról ismert, hogy megfigyelő szoftvert helyez el áldozatainak mobiltelefonjain. Szakértők szerint a szoftver lehetővé teszi a hívások rögzítését, szöveges üzenetek ellopását, valamint a kamerák és mikrofonok hangtalan bekapcsolását.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában