Haderőfejlesztés

2024.08.06. 20:30

Új helikopterrel erősíti az EUFOR légi szállítási feladatait a Magyar Honvédség

Új, modern Airbus H225M típusú helikopterrel erősíti az EUFOR légi szállítási feladatait a Magyar Honvédség októbertől – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel.

MW

Új, modern Airbus H225M típusú helikopterrel erősíti az EUFOR légi szállítási feladatait a Magyar Honvédség

Forrás: Magyar Honvédség Facebook-oldala

Fotó: Vasadi Zoltan Istvan

A közlemény szerint 

Kutnyánszky Zsolt, a tárca védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Szarajevó melletti Butmir táborban jelentette be, hogy októbertől a Magyar Honvédség egyik új Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az EUFOR-ba légi szállítási feladatokra felajánlott Mi-17 helikoptert.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió bosznia–hercegovinai missziójának vezetését ebben az évben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy látja el, a magyar haderőfejlesztés eredményeit pedig bizonyítja a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter is.

Elhivatott katonáink szolgálatát hamarosan egy, a XXI. századi technológiát képviselő Airbus H225M segíti majd itt, Bosznia-Hercegovinában

– emelte ki Kutnyánszky Zsolt.

Az új helikopter már bizonyított Macedóniában az erdőtüzek megfékezésében, és mostantól missziós feladatot lát el Bosznia-Hercegovinában. Két hónapon belül a Szarajevó melletti katonai bázison áll majd készenlétben

– olvasható a közleményben.

A táborban a magyar katonákhoz szólva Kutnyánszky Zsolt arról beszélt, hogy kiemelt figyelem irányul szolgálati helyükre, az Európa békéje szempontjából meghatározó jelentőségű Nyugat-Balkánra, és az EUFOR legnagyobb kontingensét adó Magyar Honvédség katonáiként példamutatóan helytállnak.

A magyar európai uniós félév prioritásai között szerepel a védelempolitika megerősítése, a nyugat-balkáni régió integrációjának felgyorsítása, valamint az illegális migráció visszaszorítása, amely szintén érinti a térséget a rajta átvezető illegális migrációs útvonalak miatt

– hangsúlyozta az államtitkár.

Sticz László vezérőrnagy elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzete alapvetően nyugodt, a kihívások kevésbé a biztonsági, inkább a politikai vonalon jelentkeznek.

Az EUFOR magyar parancsnoka rámutatott, hogy a békés és biztonságos környezet fenntartása a helyi hatóságok feladata, és szükség esetén ebben támogatja őket a nemzetközi misszió.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában