A többség elutasítja

2 órája

Akár kétszáz forinttal is drágíthatja a benzin árát a brüsszeli karbonadó

Az Európai Bizottság lényegében azt akarja elérni a tagállamoknál, hogy a klímavédelem zászlaja alatt mesterségesen megemeljék a lakosság energiaköltségeit, pedig azokat egyre kevesebben tudják megfizetni – emlékeztet Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

MW

Brüsszeli karbonadó, ami kétszáz forinttal drágítaná a benzint

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Gazdag Mihály

Szlovákia megpróbálja megfúrni Brüsszel lakossági karbonadóját. Azt várják el ugyanis a tagállamoktól, hogy szeptember 25-ig beillesszék a lakossági klímaadó intézkedést nemzeti jogrendjükbe. Szlovákia elsőként jelezte, hogy ezt nem fogja megtenni 

– hívta fel a figyelmet a friss fejleményre Hortay Olivér. 

A szakértő kiemelte, hogy a legfrissebb becslések szerint a lépés a benzin literenkénti árát például kétszáz forinttal megemelné.

„A szlovák környezetvédelmi miniszter ezért elsőként jelentette be, hogy kormánya nem fogja teljesíteni az elvárást, ami érthető és észszerű reakció” – magyarázta. 

Hortay Olivér hangsúlyozta, hogy 

az Európai Unió a világ szén-dioxid-kibocsátásának mindössze hét százalékáért felelős, de az európai cégeknek és háztartásoknak már most is többszörös árat kell fizetniük az energiáért, mint más nagy régiókban. 

Szerinte gazdasági, környezetvédelmi, vagy morális szempontból már a jelenlegi állapot sem indokolható, de az árak további mesterséges emelésére aztán tényleg semmi szükség sincs.

Itt az idő, hogy a kérdésben más tagállamok is szót emeljenek, mert ennek az őrületnek véget kell vetni

– emelte ki a Századvég üzletág vezetője.

A magyar kormány már hosszú ideje hangsúlyozza a következőket: 

mindent meg kell tenni a környezetünk megóvásáért, az azonban nem mindegy, hogy ki fizeti a számlát. 

Ezért hazánk nem ért egyet azzal sem, hogy a magyar családok és vállalkozások terhei emelkedjenek azért, mert más országok jóval jelentősebben szennyezik a környezetet, mint Magyarország.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában