„Szeretem, megvédem!”

2 órája

Egyre többen jelentkeznek területvédelmi tartalékosnak

Egyre többen jelentkeznek az ország számos pontján területvédelmi tartalékosnak, tovább erősítve a Magyar Honvédség tartalékos állományát – közölte a honvédelmi miniszter hétfőn Gödöllőn.

MW

Jelenleg az ország 21 pontján történik különböző helyszíneken alapkiképzés

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

A Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred laktanyájában tartott sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a magyar kormány évekkel ezelőtt haderőfejlesztésbe kezdett, mert Magyarországnak szüksége van olyan erős haderőre, amely képes megvédeni a magyar emberek életét, vagyonát, kultúráját, de erős magyar haderőre van szükség ahhoz is, hogy az ország a NATO-feladataiból fakadó kötelezettségeinek is meg tudjon felelni.

Elmondta: az elmúlt két évben megváltoztatták a toborzás, a figyelemfelkeltés módját, hogy minél több magyar megismerkedhessen a honvédséggel. Felidézte, a hivatásos haderőben az Embert a vasra! elnevezésű kampány tartalma az volt, hogy az újonnan beérkező modern, magas minőségű, sok elemében digitális eszközökhöz speciális képzettségű fiatalokat keressenek hivatásos katonának.

A most zajló „Szeretem, megvédem!” kampány – folytatta – a területvédelmi tartalékosok hadseregbe való hívásáról szól, az ország teljes területét lefedi, és azokat kívánja megszólítani, akik érdeklődnek a honvédelem iránt, érzik magukban a képességet és az elszántságot, hogy önmagukon túlmutatóan Magyarországért, a nemzetünkért tegyenek, ugyanakkor meg akarják tartani munkájukat, folytatni kívánják tanulmányaikat, összeegyeztetve vállalásukat civil életükkel.

A sajtótájékoztatóval egy időben zajló lőkiképzés-előkészítő foglalkozás is a kiképzés része – jegyezte meg –, amely egy öthetes modul, s amelyet el lehet végezni akár hétvégente is. Jelenleg az ország 21 pontján történik különböző helyszíneken alapkiképzés – közölte, hozzáfűzve, hogy a területvédelmi tartalékosok helyben tudnak majd szolgálatot teljesíteni, alapvetően a hivatásos haderő támogató, kiegészítő funkcióiban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról is, hogy jelentős változásokat vezettek be az illetményt érintően. A magyar területvédelmi erőkhöz csatlakozók bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási illetményt kapnak egy évben, amely havi 50 ezer forintos részletekben jut el hozzájuk, szerződéskötéskor pedig bruttó 150 ezer forint illeti őket, és ajánlási bónuszt is bevezettek.

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elmondta, hogy a júniusában indult, kifejezetten a tartalékos katonákat megszólítani kívánó „Szeretem, megvédem!” toborzó kampány tapasztalata, hogy a felhívás hatására több ezer fiatal érdeklődött a szolgálati forma után, és mintegy 2700-an már jelentkeztek is.

Az altábornagy szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség haderőfejlesztése keretében elindult egy úgynevezett területvédelmi képesség kialakítása, ami arra épül, hogy minden vármegyében létrehoztak egy zászlóaljat, három vármegye pedig egy ezredet alkot. Ebbe az ezredbe azokat a tartalékosokat várják, akiknek van idejük, és van elszántságuk, hogy megkapják a katonai kiképzést.

Területi elven szervezik, és építenek a lokálpatriotizmusra – hangsúlyozta –, hiszen a „szeretem-megvédem” gondolat arról szól, hogy felkészítik a fiatalokat arra, hogy legyenek képesek megvédeni szűkebb hazájukat, környezetüket, ha ez szükséges, vagy egy esetleges krízishelyzetben határozottan és szervezetten tudjanak reagálni az eseményekre. Szólt arról is, hogy a toborzókampányuknak nemcsak a tartalékos szolgálati formára van hatása, hanem a hivatásos szerződéses állományba jelentkezők létszáma is megduplázódott.

HM: a NATO jövőkutatási csoportjának éléről érkezik a VIKI új vezérigazgatója

Szeptember 1-jétől Németh Gergelyt nevezte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) vezérigazgatójának; Németh Gergely e kinevezését megelőzően a NATO jövőkutatási csoportjának vezetője volt – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.
Közleményük szerint a jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező Németh Gergely 17 éves szakmai pályafutásának túlnyomó részét a Honvéd Vezérkarban haderőtervezési szakterületen töltötte. Kinevezése a VIKI kutatás-fejlesztési és hadtudományi pillérét hivatott tovább erősíteni, hozzájárulva a Magyar Honvédség teljes átalakításához, a társadalom honvédelmi tudatosságának és ezzel a tartalékos rendszer erősítéséhez, valamint cél az is, hogy fejlődjön a magyar védelmi innovációs ökoszisztéma kapcsolódása az európai és szövetségi rendszerekhez és más nemzetközi partnerekhez – írták.

Hozzátették: Németh Gergely kinevezését megelőzően, augusztus 31-ig a NATO jövőkutatási csoportjának vezetője volt, amely a jövőbeli hadviselési és technológiai környezet vizsgálatára szakosodott. Ezt megelőzően, védelempolitikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként szolgált, és egyebek mellett vezette a Nemzeti Biztonsági Stratégia és a Nemzeti Katonai Stratégia kidolgozását.

A közlemény szerint korábbi beosztásaiban a fegyverzeti igazgató nemzetközi helyettese volt, ezt megelőzően pedig Magyarország védelmi tervezési és haderőfejlesztési képviselője volt a NATO-ban. Részt vett a magyar haderőfejlesztési program NATO-elemeinek kidolgozásában, továbbá a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Hadosztályparancsnokság megalakításában.

Németh Gergely a francia nemzeti becsületrend lovagi fokozatának, továbbá a NATO Transzformációs Főparancsnok Elismerésének kitüntetettje. A World Economic Forum jövőkutatási csoportjának tagja. A hadtudományok doktora, témája a „Védelmi szektorok transzformációját meghatározó tényezők” vizsgálata volt. Három gyermek apja – tették hozzá.

A közleményben idézték Németh Gergelyt, aki arról beszélt, rendkívüli megtiszteltetés számára, hogy a Magyar Honvédség fejlesztése érdekében végzett szolgálata után részt vállalhat annak hosszú távú jövőjének megalapozásában. Megerősítette, hogy erős bázist lát ehhez a VIKI-nél, hozzátéve, hogy az alapitás óta eltelt másfél éves időszak után lehetőség nyílik a hatékonyság további növelésére a markánsan változó védelmi ipari környezetben – írta közleményében a HM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában