Közel–keleti konfliktus

2 órája

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői elleni vádiratot – frissül

Az izraeli–palesztin háború 334. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katona a Gázai övezetben folytatott katonai műveletek közben, az Izrael és a Hamász között zajló konfliktus közepette

Forrás: AFP/izraeli hadsereg

Fotó: AFP

Cikkünk frissül!

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői elleni vádiratot

Az Egyesült Államok kormánya nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői ellen emelt bűnvádat kedden, amit a 2023. október 7-én elkövetett terrorista atrocitás miatt az év elején kezdeményezett.

Merrick Garland igazságügyi miniszter a bejelentésről szóló tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a vádak közzététele egy részét jelenti az amerikai erőfeszítéseknek arra, hogy a Hamász működésének minden eleme célkeresztbe kerüljön. Hangsúlyozta, további lépések következnek. "Az életük hátralevő részében üldözni fogjuk azokat a terroristákat, akik felelősek amerikaiak elleni gyilkosságért, ide értve azokat is, akik őket illegálisan eszközökkel látják el" - közölte a Biden-adminisztráció főügyészi posztját is betöltő kormánytag, hozzátéve, hogy az igazságügyi minisztériumnak "hosszú az emlékezete". 

A bűnvádi indítvány hét vádpontból áll, elkövetőként pedig hat embert tartalmaz, köztük az időközben izraeli rakétatámadásban meghalt Iszmail Hanijét, a Hamász volt legfőbb vezetőjét és utódját, Jahja Szinvárt. 

Rajtuk kívül a felelősök közé sorolják Iránt mint a terrorszervezet támogatóját, valamint az Izrael ellen harcoló libanoni Hezbollah fegyveres szervezetet. Az amerikai adminisztráció New York város egy szövetségi bíróságánál indította a pert, ami egyelőre szimbolikus, hiszen a vádlottak közül hárman a feltételezések szerint halottak, hárman pedig valószínűleg a Gázai övezet alatti alagútrendszerben rejtőznek. 

A vádat eredetileg februárban emelték, de titokban tartották abban a reményben, hogy sikerül kézre keríteni a fővádlottat, a Hamász vezetőjét, Iszmail Hanijét. A jogi iratot két nappal azt követően hozta nyilvánosságra Merrick Garland igazságügy miniszter, hogy azonosították a Hamász túszaként tartott amerikai állampolgár holttestét, aki a szombaton a Gázai övezetben megtalált hat halott túsz között volt.

Az egyetemi tanév első napján folytatódott a palesztinpárti tüntetés a Columbia Egyetem közelében

Többeket őrizetbe vettek New Yorkban kedden a palesztinpárti tüntetők közül, akik a tanév első napján a Columbia Egyetem bejáratánál kezdtek tiltakozást kedden.

Az Izrael ellen tüntető csoport tagjai nem jutottak be az egyetem területére, mert annak bejáratát őrök védik, és csak ellenőrzést követően, egyetemi igazolvány birtokában engedik a belépést. Ugyanakkor keddre virradóra tiltakozók vörös festékkel rongálták meg az egyetem területének egyik emlékművét. 

A Columbia Egyetemen tavasszal heves tüntetések voltak többször erőszakos jelenetekkel és antiszemita megnyilvánulásokkal, épületfoglalással. Az intézmény vezetése az őszi szemeszter idejére korlátozta a demonstrációkat. Augusztus elején lemondott Minouche Shafik, az egyetem rektora is, akit sokan felelőssé tesznek azért, hogy tavasszal a tüntetések radikalizálódtak. 

A Columbia Egyetem úgynevezett antiszemitizmus munkacsoportja augusztus végén hozta nyilvánosságra jelentését az intézményben történt zsidóellenes megnyilvánulásokról, ami azt állapította meg, hogy zsidók és izraeliek megalázásnak voltak kitéve tanórákon, valamint szóbeli támadások célpontjai voltak származásuk miatt egyes diákcsoportok részéről, miközben az egyetem tisztségviselői az erről tett bejelentéseket nem vették figyelembe. 

Az Egyesült Államok több más egyetemén is voltak kisebb palesztinpárti, háborúellenes tüntetések, szerdán köztük a Michigani Egyetemen, ahol többeket őrizetbe vettek. New Yorkban hétfőn egy palesztin vezetésű szervezet, a Within Our Lifetime hívására vonultak utcára az Izrael-ellenes tüntetők, a palesztin zászlók mellett a Hamász lobogóival, és antiszemita követeléseket hangoztattak. A demonstrációt a Fehér Ház határozottan elítélte. Andrew Bates közleményben "különösen förtelmesnek" nevezte a demonstrációt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy azon a napon tartották, amikor a Hamász által meggyilkolt amerikai zsidó fiatal, a 23 éves Hersh Goldberg-Polin temetése volt.

Ez történ kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában