Lengyelország fontolgatja a nyílt háborús beavatkozást Ukrajna légterében – frissül

923. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció

Forrás: AFP

Cikkünk frissül!

Több mint 25 ezren írtak alá egy mozgósítási korhatárról szóló petíciót Ukrajnában

Ukrajnában a mozgósítási korhatár 60 évről 50 évre csökkentésére irányuló petícióra több mint 25 ezer szavazat érkezett, amely most Volodimir Zelenszkij elnök elbírálására vár – számolt be az Ukrajinszka Pravda. A petíció július 5-én jelent meg, és eddig 25 ezren írtak alá, ami elegendő ahhoz, hogy mérlegelje az Elnöki Hivatal - írja a Mandiner

A petíció szerzője azt kéri, hogy

 az ország gazdasági helyzetének javítása érdekében csökkentsék a mozgósítható férfiak felső korhatárát 60 évről 50 évre”.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Marinka
Illusztráció
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Forrás: AFP

Putyint letartóztatás helyett vörös szőnyeggel és díszsorfallal fogadták

Vlagyimir Putyin nem mutatott különösebb aggodalmat a legutóbbi külföldi útja során, hiszen csupán „mongóliai barátaihoz” látogatott, hogy megemlékezhessen a közös katonai győzelemük 85. évfordulójáról. Érkezésekor ünnepélyes fogadtatásban részesült, és semmilyen jel nem utalt arra, hogy letartóztatását terveznék – írja a Mandiner

Vlagyimir Putyin és Ukhnaagiin Khurelsukh mongol elnök sétálnak egy hivatalos üdvözlő ceremónia során Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án
Fotó: Sofia SANDURSKAYA / Forrás: AFP

Mongólia ugyanis figyelmen kívül hagyta nemzetközi kötelezettségeit, ami Ukrajna szerint elfogadhatatlan. A kijevi kormány úgy véli, hogy Mongólia lehetővé tette „egy bűnözőnek”, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, ezzel pedig maga is felelőssé válik a háborús bűnökért – írja meg a Guardian.

Ez nem az első eset, hogy egy Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagállama megszegi a nemzetközi jogot. Korábban Omar Hassan al-Bashir, Szudán volt elnöke is büntetlenül látogatott Dél-Afrikába és Jordániába, noha elfogatóparancs volt érvényben ellene.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly márciusban adott ki először elfogatóparancsot egy európai vezető ellen, Putyin azonban valószínűleg nem fog bíróság elé kerülni.

Lengyelország fontolgatja a nyílt háborús beavatkozást Ukrajna légterében

Lengyelország komolyan fontolgatja a nyílt háborús beavatkozást Ukrajna légterében, még akkor is, ha a szövetség hivatalosan nem támogatja ezt a lépést – adta hírül a Mandiner. 

A Kyiv Independent értesülései szerint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette, hogy Varsó továbbra is mérlegeli, hogyan semmisíthetné meg az Ukrajna felett repülő orosz rakétákat és drónokat,

mivel a lengyel kormánynak alkotmányos joga van saját légterének védelmére, akár a NATO egyetértése nélkül is.

A lengyel kormány már néhány hónapja aláírt egy szándéknyilatkozatot Ukrajnával, amelyben vállalták, hogy a lengyel légierő megkezdi az orosz rakéták lelövését, ha azok az ukrán légteret átlépve Lengyelország felé tartanak.

Russia's Su-34 fighter-bombers' preparation for attack
Szu-34-es vadászbombázó (illusztráció)
Forrás:  AFP

Ez a megállapodás több NATO-szövetséges körében aggodalmat keltett, mivel attól tartanak, hogy ezzel Lengyelország nyíltan beavatkozna az ukrajnai konfliktusba.

Sikorski ennek ellenére hangsúlyozta, hogy Varsó nem tett le a légvédelmi beavatkozás lehetőségéről, mivel a saját légtérük védelme a „alkotmányos felelősségük”. A politikus emellett emlékeztetett arra, hogy az orosz rakéták, drónok, és akár azok roncsai is veszélyt jelenthetnek Lengyelország számára, hiszen azok akár sérüléseket vagy haláleseteket is okozhatnak.

ORFK: csaknem tizennégyezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5999-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7905-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában