Továbbtanulás

2 órája

Pályaválasztás: idén is pályaorientációs vizsgálat segíti a nyolcadikosokat

Megkezdődött az országos pályaorientációs mérés (OPM), keddtől október 9-ig valamennyi nyolcadik évfolyamos tanulónak kötelező kitöltenie a kérdőívet – közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

MW

Illusztráció: Előreláthatólag 2500 intézmény több mint négyezer nyolcadik évfolyamos osztályából mintegy 75 000 tanuló vesz részt a vizsgálatban

Forrás: Shutterstock

A mérés célja egyrészt a tanulók közvetlen tájékoztatása, másrészt az érintett szülők és pedagógusok figyelmének felhívása a pályaorientáció fontosságára és a sikeres pályaorientációt támogató eszközökre, módszerekre – írták.

A középiskola-választás időszakában kiemelten fontos, hogy az általános iskolás végzős tanulók képet alkossanak az érdeklődési körükről, valamint erősségeikről, alapvető kompetenciáikról, és megismerjék a hozzájuk közel álló szakmai ágazati irányokat. Ebben támogatja őket az OPM, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg

– olvasható a közleményben, amely szerint előreláthatólag 2500 intézmény több mint négyezer nyolcadik évfolyamos osztályából mintegy 75 000 tanuló vesz részt a vizsgálatban.

Ismertették, az OH-ban kifejlesztett online mérőeszköz alapja egy önbevalláson alapuló kérdéssor, amelynek kitöltését követően a tanuló – válaszai alapján – visszajelzést kap érdeklődési irányáról, általa erősnek tartott képességeiről, további kompetenciáiról, illetve az ezekhez illeszkedő továbbtanulási irányokról. Az eredményeket csak a tanuló láthatja, ám érdemes megosztania szüleivel, hozzáértő felnőttekkel, akik további tanácsokkal segíthetik a megfelelő pálya, iskola és továbbtanulási irány kiválasztását – tették hozzá.

Jelezték továbbá, hogy a felületen az ajánlható ágazatok ismertetői, valamint az azokat oktató középfokú iskolák listája is elérhető.

A hivatal hangsúlyozta:

az OPM tanácsadás jellegű vizsgálat, amely nem kész megoldásokat nyújt, hanem pályaorientációs ajánlásokat fogalmaz meg, segítve a pályaválasztáshoz szükséges kompetenciák feltérképezését, értékelését.

Az OPM kifejezetten a nyolcadikosokra fókuszál, de a továbbtanulás előtt állók rendelkezésére áll az OH másik fejlesztése, a Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM) is, amelynek önismeretre alapozó, az MTMI-készségeket és -kompetenciákat is vizsgáló online tesztjeit bárki kitöltheti – írták, hozzátéve: az eszköz a pályaválasztásban különösen érintett két korosztálynak, a 7.–8.-os és a 10.–12.-es tanulóknak kiemelten is hasznos. Közölték: a POM a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat, továbbá az érdeklődő tanulót a lakóhelyéhez közelebbi, a továbbtanulást biztosító intézmények feltüntetésével is segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában