Otthon

2013.03.11. 20:57

Üvegek, ékszerek - Három alkotó szépséges munkái

Székesfehérvár - Bartha-Dávid Klaudia, Kovácsai Gabriella és Székely Réka üvegfestők, ékszerkészítők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában.

Gábor Gina

Míves üvegképek, színes tányérok,  poharak, tetszetős üvegdobozok, amelyekben akár helyet kaphatnának  a bemutatott ellenállhatatlan ékszerek is...  A Fejér Megyei Művelődési Központban látható kiállításon az ember lányát  elfogja a birtoklási vágy. Három alkotó gyönyörű munkái kelletik magukat: egyik-másik tárgyat azonnal el tudnánk képzelni a lakásunk kincsei között is, vagy - ha ékszerről van szó - öltözékünk kiegészítőjeként.

A kiállítást Radetzky Jenőné  népi iparművész nyitotta meg: ő mutatta be a három nagyszerű, Fejér megyében élő  alkotót a közönségnek.

Kovácsai Gabriella üvegképein kedves figurák jelennek meg (Fotó: Nagy Norbert)

Tőle tudjuk, hogy  Kovácsai Gabriella eredetileg keramikusnak készült, csak később Olaszországban érintette meg a festett üveg szépsége, ezért maga is üvegfestéssel kezdett foglalkozni. A fehérvári Kovácsai Gabi munkái évek óta gyakorta szerepelnek csoportos kiállításokon. Üvegképein, tárgyain  jellegzetes, kedves  figurák, szép formájú fák, pompás virágok szerepelnek, olyanok,  amelyek láttán önkéntelenül felvidul az ember.

Székely Réka  az erdélyi Háromszékről való, jelenleg Sárkeresztesen él.  A  nagyváradi Képzőművészeti Egyetem formatervezési szakára járt, de érdekelte a rajz, a fotó, az ipari formatervezés és a bútortervezés, a reklámgrafika, a könyv- és számítógépes grafika is: 2003 óta foglalkozik  üvegfestéssel, ólomüvegezéssel. A látogatót lenyűgözi tárgyainak, ékszereinek szépsége.

Bartha-Dávid Klaudia  Partiumból települt át a  Fejér megyei Dégre. Temesváron született és ott végezte el a Szépművészeti Főiskola iparművész-dekoratőr szakát. Diploma szerzése után dekoratőr-üvegfestő munkakörbe került, ahol a rózsaablak készítés és az üveghajlítás technikáját is begyakorolhatta.  Önálló kiállításokon többször szerepelt  Romániában, csoportos kiállítóként pedig eljutott Ausztriába, Németországba is. Sokféle formával, színnel kísérletezik - a tálait, ékszereit  gyakran aranyos csillogással teszi még ünnepélyesebbé.

Szépek, hívogatóak a három alkotó tárgyai  - érdemes felfedezni őket. A munkák március végéig tekinthetők meg az MMK-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!