2020.05.23. 14:45
Használjunk jól záródó, átlátszó műanyag vagy üvegdobozokat!
Ha nem akarjuk, hogy a kamránk a lomok tárházává alakuljon, ideje, hogy rendszerezzük, tematizáljuk az ott tárolt dolgokat. Egy kis odafigyeléssel máris átláthatóbb lesz a helyiség.
Hasznos a jól záródó, átlátszó tároló a spájzban!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Általában a spájz nem tartozik a lakás legtágasabb helyiségei közé, ezért érdemes törekedni a maximális helykihasználásra. Próbáljuk meg függőlegesen is minél jobban kitölteni a teret, ne akarjunk mindent szemmagasságban tárolni. Szerezzünk be polcokat vagy akár komplett polcrendszert, gurulós tárolókat!
A rendszerezés első lépése a selejtezés. Bizonyos időközönként nézzük át a helyiség tartalmát, és szabaduljunk meg a lejárt szavatosságú termékektől, illetve azoktól, melyekről tudjuk, hogy nem fogjuk felhasználni. Érdemes polconként haladni, mindent lepakolni, ezáltal könnyebben átlátjuk, hogy a szanálás után melyik termékből mekkora mennyiség maradt. Ha már lepakoltunk a polcokról, akkor egy alapos takarítást is beiktathatunk a selejtezés folyamatába.
Mielőtt a megmaradt élelmiszerekkel feltöltenénk a tárolóinkat, érdemes kategorizálni a termékeket. Kapjanak külön helyet a tészták, a fűszerek, a befőttek, a konzervek, az italok vagy a zöldségek. Próbáljuk számunkra logikusan elrendezni a termékeket, ezzel a későbbiekben a magunk dolgát is megkönnyítjük, mivel ha valami elfogy, az azonnal feltűnik.
Amit lehet, tároljunk átlátszó műanyag vagy üvegdobozokban, így pontosan látjuk, hogy az adott termékből mennyi van még a „készletünkben”. Emellett esztétikusabban néznek ki, és egyes ételek minőségét hosszabb ideig fenntarthatjuk, továbbá ha esetleg egy rágcsáló betévedne a helyiségbe, nem tud kárt tenni az ételeinkben. Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a légmentes záródás. A tartós élelmiszereket, mint a liszt, a cukor vagy a dara, tegyük nagyobb méretű, egymáshoz passzoló tárolókba. Ez egyszerre mutatós és praktikus megoldás. A megkülönböztetés jegyében – például fűszerek esetén – címkézzük fel a dobozokat. Ez azok számára is előnyös, akik kevésbé jártasak az ételízesítők vagy éppen a lekvárok világában.
A rendszerezés tekintetében érdemes végiggondolni, hogy mik azok az élelmiszerek, eszközök, melyeket naponta használunk. Azokat a holmikat, amik évente egy-két alkalommal kerülnek a kezünkbe, nyugodtan tegyük magasabbra, akár a létrával elérhető helyekre. A legfelsőbb polcokon akár a ritkábban használt háztartási gépek vagy a karácsonyfadíszek is helyet kaphatnak. Itt érdemes egy kisebb részt fenntartani az év közben kiürülő befőttesüvegeknek is. A napi vagy heti szinten használatos holmikat tegyük könnyen elérhető helyekre, szemmagasságba.
Amennyiben tehetjük, a higiénia érdekében a tisztítószereinket, barkácseszközeinket ne a spájzban tároljuk!