Hiredetés

2018.04.03. 15:46

Építőipari gondok: hiába a sok jó építőanyag, kevés a szakember (x)

2018-ban ismét szakember hiánnyal küzd az építőipari szektor. Az idei év sem indult zökkenőmentesen az építészetben dolgozók számára. Az ingatlanfejlesztések, beruházások száma és az építőanyagok mennyiség és minősége ellenére sem tud lépést tartani a szakma a szakmai utánpótlás területén.

Forrás: Pixabay

Már szinte minden szakmából hiány mutatkozik az építőiparban, ami a cégek működésének meghatározó problémájává vált. Részben ez is okozza azt az áremelkedést, ami úgy néz ki még egy ideig jellemző lesz a kivitelezésre.

Az építőipari cégek azonban nem panaszkodhatnak, hiszen egy felmérésből kiderült, hogy a vállalkozások kétharmadánál 2017-ben nőtt az értékesítés árbevétele az előző évhez képest.

Ennek ellenére azonban az árbevétel-arányos jövedelmezőség csupán lassan növekedett. A várakozások azonban optimisták, hiszen az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a megkérdezettek 40%-ka, úgy gondolja, már 2018 első felében javulni fog ez az érték.

Drasztikus drágulás és súlyos szakemberhiány az építőiparban

Forrás: Pixabay

A felmérés szerint a kivitelezési munkálatokat és az építészeti üzleti tevékenységet leginkább akadályozó tényezők közül a legsúlyosabb probléma a szakemberhiány. További gondot jelent a kapacitás hiány és az elavultság, a magas adminisztrációs költségek, a bérterhek, a gazdaság kiszámíthatatlansága, a beszerzési nehézségek, a tőkehiány és a vevők késedelmes fizetése is. A felmérés szerint a már tapasztalható áremelés folytatódni fog és ez negatívan hathat a tavaly-tavalyelőtt szerződött munkákra, hiszen azokban mindössze 5-6%- os árváltozással szoktak kalkulálni.

2018 tehát az építőanyagok, a fuvardíjak, az építőgépek bérleti díjak emelkedése miatt, a kivitelezési költségeket is jelentősen drágítani fogják. Várhatóan 15-20% áremelésre lehet számítani az idei évben. Ez persze valószínűleg negatív hatással lesz az ingatlanpiacra is,

amely az utóbbi időben szintén árváltozáson esett keresztül. A vállalkozók azonban pozitívak a jövőt illetően és reményeik szerint a hiányokat és a plusz költségeket vissza nem térítendő támogatásokkal tudják kompenzálni, így a piaci index már idén elérheti a gazdasági váltság előtti szintet.

Forrás: https://www.dalostuzep.hu/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában