Hirdetés

2023.04.04. 12:01

Használt telefon adásvétel: kell-e adásvételi szerződés?

PR-cikk

Forrás: Pexels.com

Ha lecserélné tökéletesen működő telefonját, vagy használtan szeretne egy jobb készülékre váltani, adásvételi szerződés szükséges, hogy elkerülhesse a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Ez a dokumentum rengeteg esetleges későbbi jogvitát megelőzhet.

A telefon fontossága

A mobiltelefonunk az elmúlt évtizedekben elengedhetetlen társunkká, mindennapi életünk részévé vált. Hányszor kaptunk már kisebb szívrohamot, mikor épp nem találtuk meg azonnal? A kapcsolattartáson túl szórakoztatóeszköz, és hozzáférést biztosít bármilyen információhoz. Ezen felül státusszimbólumként is funkcionál, ha például a legújabb csúcsmodellt birtokoljuk, amiért viszont súlyos, sok esetben irracionális összegeket szükséges kifizetnünk. A technológia rohamos fejlődése mellett pedig az idei csúcsmodell jövőre már elavultnak számít, habár tökéletesen működik, és minden funkciót maradéktalanul ellát.

Miért adjuk el?

Ha még tökéletesen működő készülékünket újabb modellre cserélnénk, vagy ha Android és Apple operációs rendszerek között akarunk váltani a régi készülékünket áruba bocsáthatjuk erre megfelelő platformokon. Ilyenek például a Facebook Marketplace, HasználtAlma, HasználtAndroid. Az ebből beérkező összeg hozzásegít minket az új készülék megvételéhez.

Miért veszünk használtat?

  • Ha nem fontos a csúcsmodell birtoklása, csak egy jól működő, megbízható készüléket szeretnénk.
  • Ha jobb helye van az így megtakarított pénznek.
  • Vagy ha nem engedhetjük meg magunknak a legújabbat.

A megjelenéstől számított 1-2 éven belül egy csúcskészülék ára 20-40%-ot is eshet, így anyagi megfontolásból mindenképp jobban járunk. „Az árcsökkenés jellemzően 100-120 ezer forint körüli a csúcskategóriában, és ennél kevesebb, ha a felső vagy esetleg a középkategóriás telefonok közül választasz. Nagyon-nagyon ritka az olyan eset, hogy féláron kínálnak egyéves mobilt, ilyenkor érdemes gyanakodni, hogy ez nem lehet a véletlen műve.” [1]

Ahogyan a készülékek minősége, értéke nő, úgy növekszik a használt termékek tovább értékesítésének a piaca is.

Használt telefon adásvétel

Az adásvételi szerződés lesz az a dokumentum, amely minden esetben az érdekeinket védi. Kitöltését nem szabad félvállról vennünk, ezért nem hagyatkozhatunk adásvételi szerződés minta dokumentumokra. A Szerzi adásvételi szerződés okosdokumentuma egyszerűen, átlagosan 8 perc alatt végig vezet minket a dokumentum helyes és pontos kitöltésén.

Eladóként mindenképp írjuk bele részletesen a készülék állapotát, általunk ismert hibáit és sérüléseit, hogy ezeknek a vevő tudatában legyen. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy a vevő később tisztességtelenül ránk terhelje az esetleges általa okozott károkat. [2]

Vevőként győződjünk meg róla, hogy a készülék valóban a szerződésben leírtaknak megfelelő állapotban van, és ha ez nincs így, kérjük a szerződés módosítását, kiegészítését. Ha később olyan probléma merül fel, amit az eladó elhallgatott, ez a dokumentum véd minket. [3]

A vevő és az eladó közös érdeke, hogy a szerződés minden adatot pontosan tartalmazzon, ezért az okosdokumentum szerkesztésére mindkét félnek, megosztva is lehetősége van.

Mit tartalmazzon a használt telefon adásvételi szerződés?

Röviden:

  • A vevő és az eladó személyes, hiteles adatait.
  • A készülék típusát.
  • A készülék fontos, műszaki adatait (Kamera, tárhely, képernyő).
  • Az akkumulátor állapotát, egyedi azonosítóját.
  • Az esetleges tartozékokat, azok állapotát, azonosítóját.
  • Az ismert hibákat, sérüléseket.
  • A vételárat.
  • A fizetés módját.
  • A fizetés idejét.
  • Az adásvétel helyét és idejét

Ha további adásvétellel kapcsolatos kérdése van, online jogi tanácsadás áll rendelkezésére, az igényléstől számított három órán belül.

Források:

[1] https://pcworld.hu/tippek/erre-figyelj-hasznalt-vagy-kifuto-mobil-vasarlasakor-314202.html 

[2] https://pcworld.hu/mobil/ezekre-kell-nagyon-figyelni-ha-hasznalt-mobilt-vasarolsz-294655.html 

[3] https://napidroid.hu/5-tipp-hasznalt-telefon-eladashoz/ 

[4] https://szerzi.hu/document/movable-sale-contract 

[5] https://szerzi.hu/blog/miert-ne-hasznaljunk-dokumentum-mintakat/ 

[6] https://szerzi.hu/lawyer-mediation

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában