Ugye Te is ott leszel vasárnap?

2020.09.10. 17:23

Ünnepi repülőnap Börgöndön – Legendák a levegőben

Huszonötödik alkalommal rendez repülőnapot szeptember 13-án, vasárnap a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület.

Tihanyi Tamás

Mustang vadászrepülőgép egy minnesotai repülőmúzeumban

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A légiparádé modellrepülő bemutatóval és ejtőernyős ugrásokkal 9 óra 30-kor kezdődik, majd 10 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó. A korábbi évektől eltérően Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, a börgöndi repülőnapok állandó szereplője, a székesfehérvári pilóták és a közönség nagy barátja korán, mindjárt a megnyitót követően lerepüli programját. Az emlékmű megkoszorúzása után érkezik az L-29 Delfin, majd ejtőernyősök potyognak az égből. Valamivel 13 óra után beindítják a Blériot XI-es motorját, aztán repül a Hungarocopter, a Piper, a Po-2-es, a Kamov és a Mi-2-es.

Az idei repülőnap két szempontból jubileumi. Egyrészt ez a huszonötödik ilyen szabású rendezvény Börgöndön, másrészt a szervezők arra is emlékeztetni kívánnak, hogy hetvenöt éve ért véget a második világháború. Az egykori harcok egyik résztvevője volt a Mustang elnevezésű amerikai vadászrepülőgép, amelynek egy példánya egyértelműen az idei légiparádé sztárja lehet.

A legismertebb és a legsikeresebb Mustang kétségkívül a D változat volt, amelynél megjelent a korábbiaktól eltérő buborék kabin: egy ilyen mutatkozik be Börgöndön a magyar közönség előtt.

Repülésére a tervek szerint 14 óra 50 perctől kerülhet majd sor. Az érdeklődők közelről és a levegőben is megcsodálhatják majd a második világégés egyik híres-hírhedt vadászgépét. Annak idején, amikor megjelentek hazánk felett az amerikai terrorbombázást végrehajtó repülőerődök ezrei, ilyen vadászgépekkel kísérték őket. Pilótáinknak, a legendás Puma vadászoknak legtöbbször ezzel a típussal kellett megküzdeniük a levegőben. De a Mustang kötelékek gyakran hajtottak végre alacsonytámadást is, mint tették azt például 1945. március 26-án Tapolca városa ellen.

Mustang vadászrepülőgép egy minnesotai repülőmúzeumban
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hozzánk látogató „Louisiana Kid” nevű gép 1944-ben készült el, 1945-ben repült át Európába, de a harcokban már nem vett részt. Visszakerült az Egyesült Államokba, 1947-ig nem használták, onnantól pedig a Kanadai Királyi Légierő 402. századában szolgált. A rendszerből való kivonása után sok más Mustanghoz hasonlóan magánszemély vásárolta meg, majd 1963-ben megsérült, de Don Weber teljesen újjáépítette. Egészen 2012-ig az ő tulajdonában maradt a repülőgép, akkor vette meg tőle jelenlegi pilótája, Wilhelm Heinz. Így aztán 67 esztendő után egy konténerben megint Európába szállították, az összeszerelést követően 2013-ban emelkedett ismét a levegőbe.

A repülőprogramok mellett a földön ugyancsak bőven lesz látnivaló: egyebek mellett fegyverek, hagyományőrző bemutatók, drónok, veterán autók színesítik a választékot.

A szervezők nevében Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy idén a járvány veszélyeit is figyelembe vették a tervezéskor. Megnövelték a rendezvényterületet és a parkolót, a szájmaszk viselése bizonyos helyeken kötelező, másutt ajánlott. Még arra is lesz lehetőség, hogy mint az autós mozikban, gépjárműből lehessen figyelemmel követni az eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!