Receptek

2011.10.05. 08:27

Megszelídített vadnyúl

A nemrégiben PLT kiadásban megjelent hal- és vadételek könyve igen sok finom ételreceptet tartalmaz. Még első olvasatra sem kell senkinek megriadnia a leírásoktól.

Kovalcsik Katalin

Borostyán Imréné egy egész vadnyúlból készíti a pástétomot, amihez 3-4 vöröshagymát,  zsírt, egy evőkanál pirospaprikát,  vizet, sót, borsot, babérlevelet, vörösbort, 20 deka füstölt szalonnát,  négy kemény tojást, mustárt és pirosaranyat használ. A nyúlból  a hagyományos módon -  zsír, hagyma, őrölt paprika - pörköltöt főz, ráteszi a húst és ha igényli az étel, kevés vizet önt a hús alá.  A fűszer só, babérlevél, bors. Ha a lé elfőne, pótolja vörösborral.  A végén zsírjára süti a húst, hogy sűrű szaftja legyen. A puha húst lefejtji a csontról,  ledarálja az egész pörköltöt.  A szalonnát kockára vágja, ropogósra süti, és hozzáadja a pörkölthöz.  A kemény tojásokat is felkockázza és a többi hozzávalóhoz keveri.  A masszát után ízesíti mustárral, csípős pirosarannyal, hozzákeveri a vajat. Egy edényt kizsíroz, megszórja zsemlemorzsával,  és a pástétomot 200 fokon körülbelül 30-40 percig süti. Hidegen szeleteli. Jól hangzik!


A vad mellé vagy előtte  próbálkozhatunk a dunaújvárosi Steiner Józsefné derék balinjával, amit uborkaszószban kínál a receptes könyvben.  Szükséges hozzá egy balin, de csak a derék része,  hat darab sós uborka, olaj a sütéshez,  zsír, liszt, pici cukor, pici só. A halat besózzuk, állni hagyjuk, hogy átjárja a só. Ezután lisztbe forgatjuk és pirosra sütjük, majd félre tesszük. Elkészítjük  az uborkaszószt, egy világos rántásba karikázzuk az uborkát,  beleforgatjuk, felöntjük vízzel, hogy ellepje, adunk hozzá pici cukrot, pici sót, de csak akkor, ha nem elég sós az uborkánk.  Megfőzzük, majd  a halszeleteket egy jénai tálba helyezzük és ráöntjük az uborkaszószt. A sütőben csak egy rövid ideig süssük az egészet! Tálalhatjuk kapros burgonyával.  

 A kapros burgonyához készítsünk pürét, a krumplit sós vízen főzzük meg, majd szűrjük le a levét és vajjal törjük finomra a krumplit,  adhatunk hozzá kevés tejet, de finomabb  tejföllel.  A kaprot vágjuk igen apróra, és  szerintem  egy picike vajon meg is futathatjuk, majd keverjük a burgonyamasszához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!