2012.01.04. 13:33
Nagyi csoda tavalyról
Székesfehérvár - A nagyi kedvenc karácsonyi sütije verseny számos jó recepttel gazdagította az érdeklődők kincsestárát. A legjobbak közül hármat emelt ki a zsűri, az egyik receptjét közöljük.
Az ünnepek már elmúltak, de egy vasárnapi ebéd után, egy baráti látogatás esetére érdemes átgondolni a főzni- és sütnivalót. Egy ízes gyümölcstea mellé bátran kínálhatunk családtagnak, vendégnek egy mézes diós kockát, amiből garantáltan nem egyet, hanem többet is el fog fogyasztani. A süteményversenyre a martonvásári Horváthné Tóth Magdolna küldte be a receptjét, majd mivel bekerült a harminc legjobb közé, megsütötte, elhozta. Meg is ettük mind.
A tésztájához szükséges 45 deka liszt, 2 tojás, 15 deka cukor, 2 evőkanálnyi méz, 15 deka vaj, 1 teáskanálnyi szódabikarbóna. A tetejére kell majd 30 deka dió, 8 deka porcukor,12 deka vaj, 3 evőkanálnyi méz. Krém is jár a finomsághoz, mégpedig 2 evőkanálnyi lisztből, 3 evőkanálnyi burgonyakeményítőből, 5 deci tejből, 20 deka vajból, 10 deka porcukorból, és egy csomag vaníliás cukorból.
Az elkészítéshez a cukrot, a mézet és a vajat összeolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásokat, az átszitált lisztet és a szódabikarbónát. Dolgozzuk össze, és osszuk két részre a tésztát. Mindkettőt nyújtsuk ki körülbelül 20-szor 30-as téglalappá, és egy-egy sütőpapírral kibélelt tepsiben helyezzük el. Az egyik tészta tetejére kerül majd diós töltelék, amihez a vágott diót kissé pirítsuk meg. A cukrot karamellizáljuk, tegyük bele a diót, a vajat, a mézet. Hagyjuk kihűlni a masszát, majd kenjük rá az egyik tésztára. Az üres és a megpakolt tésztát is süssük meg 180 fokon. Ha alkalmas rá a sütőnk, egyszerre tegyük bele a két tepsit, ha nem, természetesen külön-külön. Figyeljünk a tésztára, nem szükséges a sütéshez túl hosszú idő, nehogy megégjen. Amíg sül a tészta, készítsük el a krémet.
A lisztet, a keményítőt és a tejet főzéssel sűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd apránként adjuk hozzá a lisztes masszát, és az egészet keverjük krémesre.
A sima sütilapot kenjük meg a krémmel, és ha szeretnénk, a krémre kenjünk kevéske baracklekvárt is. Erre helyezzük rá a másik lapot, majd a diós keverék jön. Kicsit nyomjuk rá az alsó tésztára, majd fedjük le alufóliával és két órán át hűtsük, hogy összeálljon.
Tanúsíthatom, a mézes-diós sütemény nagyon finom, megkóstoltuk a versenyen, nem is tartott sokáig, pillanatok alatt elfogyott.