2020.06.13. 12:00
A pillekönnyű tésztán fehér vanília- vagy barna csokikrém is megpihenhet
Persze azt is írhatnánk, hogy galuska ugyan, mégsem pörköltekhez kínáljuk – reflektálva a címre. Rakja össze a két részletet: bemutatjuk az aranygaluskát!
Ízlés szerint készíthetünk hozzá pudingot is, de a dió biztosan elmaradhatatlan része a sütinek Fotó: SzNJ / FMH
Ki főételként, ki desszertként eszi – igazából az elnevezés lényegtelen, a fontos, hogy jó ízzel fogyjon! Az aranygaluska tésztája ugyanazokból a hozzávalókból áll, mint a lekváros buktáé: 0,5 kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 darab tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír, vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, csipetnyi só. A hintéshez 20 dkg darált diót, 15 dkg cukrot és 8 dkg vajat használunk.
Ezt a sütit nem szokás vágni: inkább villával vagy kanállal tépkedjük
A tészta alapanyagaiból előbb egy keményebb masszát formázunk: kezdésképpen 1 dl langyos tejjel, fél dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat és a cukrot elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, amelyben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel aztán szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt, az egészet kiborítjuk egy deszkára, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy sort zsírozott tortaformába helyezünk belőlük, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal. Így rétegezzük a tésztákat, amelyeket bőven meghintünk diós cukorral. Kétszeresére kelesztjük, ezután lassú tűzön megsütjük. Miután elkészült, lehúzzuk róla a tortakarimát, s a tortalappal együtt egy tálra tesszük. Megszórjuk vaníliás cukorral, melegen tálaljuk. Fogyasztáskor az ételt tépni (és nem vágni) szükséges!