Sáregres

2015.09.24. 15:49

Sáregres hazavár

Sáregres – Idén elmarad a búcsú, mert Valér néni kacsái nem híztak meg! – ijesztgették a gyerekeket eleink. Persze nem maradt el... Ünnep ez a nap kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

V. Varga József

Amint Tiringer Mária polgármestertől, a Sáregresi Hírlevélre hivatkozva megtudtuk: 1883 óta minden évben várakozással telve készültek a helybeliek a falu jeles ünnepére. A népek igyekeztek elcsépelni a babot minél előbb, hogy annak árából tudják fedezni a búcsúval járó költségeket. S miért éppen 1883 a jeles dátum? Ekkor állították a katolikus templom oldalán álló keresztet, amelyről Krisztus Urunk azóta is vigyázza az arra járók lépteit. A kereszt állíttatója Bólyás Pál volt, aki ennek emlékére szervezte a faluban az első búcsút. A házakat kimeszelték, a lányok új ruhát kaptak. Az érkező közeli és távoli rokonokat, barátokat, ismerősöket frissen főtt ebéddel várták, melyből a kacsasült sem hiányozhatott. Ünnep ez a nap azóta is kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Sáregres hazavár! címmel, búcsúval, kézműves és helytörténeti kiállítással, szórakoztató produkciókkal várták az elszármazottakat és a helybélieket nemrégiben a hagyományőrző rendezvényen. Kézműves munkákat, fazekas remekeket (Oroszi család), régi táskákat és cipőket, egykori lakodalmas kötényeket és terítőket, valamint vadászati eszközöket és trófeákat (Fejérvári Gyula) mutattak be az általános iskola épületében. A gyűjtést Hermann Mária helytörténeti kutató koordinálta, s a kiállítást is ő rendezte. A munkában, a berendezésben önkormányzati dolgozók és önkéntesek segítették. A régmúlt korokat idéző termekben, eleink tárgyai között Mária kalauzolt bennünket. A sportpályánál felállított szabadtéri színpadon zenés, dalos, táncos műsorszámok sorjáztak. Fellépett a helyi népdalkör és a Csipet-csapat tánccsoport, a hantosi dalos kórus és az alapi Ten Dance táncformáció. A Kincses településeink programot a Sáregresért Közhasznú Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet jegyezte. A kiállításon túl bemutatták a falu nevezetességeit és hagyományait. Az előadások Rétimajorról (Halországról) és a falu híres szülöttéről, Csók István festőművész életútjáról meséltek. Műsort adtak az óvodások és az irodalmi körösök, a népdalkör mezőföldi dalcsokorral készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!