Sport

2013.03.11. 21:31

Nálad a szerva, nagyi - családi tenisznapot tartottak

Székesfehérvár - Egész napos családi tenisznapra várták az érdeklődőket szombaton, ahol nemcsak a sport alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők, hanem betekintést nyerhettek a kerekesszékes tenisz-és zumbatörténetbe is.

Vathy Szonja

Kerekesszékkel is aktívan – talán eme mondat is lehetett volna a szombati rendezvény szlogenje, amely az Alba Bianca Tennis Club lelkes elszántságával és segíteni akarásával valósulhatott meg, immár tizenegyedik esztendeje. A programra kortól, egészségi állapottól függetlenül nagy szeretettel vártak mindenkit. Gyermek, szülő, nagyszülő, ügyes és kevésbé jól mozgó egyaránt sikerélménnyel térhetett haza, hiszen a puhalabdás oktatási módszerrel – a labda könnyen és puhán pattan, ellentétben a normál labdával – segítettek mindenkinek a tenisz alapelemeinek könnyedén történő elsajátításában.

A puhalabdás módszerrel kerekesszékben is elsajátíthatók a tenisz alapjai (Fotó: Vathy Szonja)

– A mai rendezvény hagyománya tizenegy évre nyúlik vissza, amikor is négy mozgássérült fiatal – Tarsoly Márta, Beke Viktor, Lánczos Róbert és Újhelyi Dávid – felkeresett azzal, hogy szeretnének teniszt tanulni. Akkoriban egyáltalán nem voltam jártas a kerekesszékes teniszben, de a kérésnek eleget téve, jelentkeztem egy képzésre. A puhalabdás, úgynevezett Play and Stay nemzetközi oktatási módszer annyira megkönnyíti a tanulást, hogy az érdeklődők már az első órán kapcsolatba lépnek az ütővel, a labdával, megismerkedhetnek a tenyeres és fonák ütésekkel. A pálya mérete, a háló magassága ugyanaz, mint a normál teniszben, a legfőbb különbség, hogy a kerekesszékben játszóknál a labda kétszer pattanhat le – mondta Tóth Judit Bianca, a klub elnöke. – Célunk, hogy minden korosztályt mozgósítsunk. Bármilyen életkorban és egészségi állapotban van is az ember, mozgásra, sportolásra szeretnénk ösztönözni – tette hozzá.

Sárai Rita szinte minden résztvevőt megtáncoltatott a parazumbán (Fotó: Vathy Szonja)

A családi programon a tenisz mellett zumbában is kipróbálhatták magukat a jelenlévők. Sárai Rita, a Gördülő Tánccsoport koreográfusa mindenkit megmozgatott. – Elvégeztem a zumba instruktor képzést, így én lettem Magyarország első – és azóta is szerintem az egyetlen – kerekesszékes zumba oktatója – számolt be Sárai Rita. Mint mondta, a zumba egyre népszerűbb az egészséges embereknél, de a kerekesszékesek körében is egyre több érdeklődőt vonz. Különlegessége, hogy speciális, székes gyakorlatsort tartalmaz, figyelembe veszi a résztvevők testi, lelki, szellemi adottságait, életkori sajátosságait, és vidámságot, jókedvet, fittséget ad.

A rendezvényre ellátogatott – többek között – Östör Annamária egészségügyi- és sporttanácsnok és Tóth Tamás katolikus esperes is, akik köszönetüket fejezték ki a szervezőknek, amiért ilyen lelkesedéssel és örömmel foglalkoznak a gyermekekkel és a mozgássérültekkel egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!