Sport

2013.08.17. 15:58

Itthon tartotta a kupát az FKC

A Fabo Kupa nemzetközi női kézilabda torna döntőjében a Fehérvár KC meggyőző játékkal, lényegében végig vezetve győzte le a horvát Lokomotiva Zagreb együttesét.

Káldor András

Bár kissé szokatlan időpontban rendezték meg a Fehérvár KC nemzetközi tornájának helyosztóit, de így is jó iramú, és izgalmas találkozókat láthattak a szurkolók. A harmadik helyért a pénteki összecsapások vesztesei már ebédidőben – délután egykor – a Köfém csarnok parkettján gyűrték egymást.

Az 1996-ban Bajnokok Ligája győztes RK Podravka Vegeta Koprivnica együttese az első félidőben még csak kóstolgatta szlovák ellenfelét. Aztán a szünet után nagyobb sebességbe kapcsoltak, és már idejekorán eldöntötték a bronzérem sorsát. A Mihalovce kapujában régi ismerősként köszönthettük Petróczi Viktóriát, aki az 2008/09-es szezonban erősítette a fehérváriakat.

Igazán sok öröme nem volt az egykori válogatott hálóőrnek, hiszen főleg a második félidőben igencsak keveset találkozott a labdával. A Podravka az utolsó negyedórában azt is megengedhette magának, hogy második sorát játszassa, ez sem veszélyeztette fölényes sikerét. Jöhetett a döntő, és abban bíztunk, hogy az FKC ismét kivágja a rezet, és a torna másik horvát élcsapatát is legyőzi. 

A kétszeres bajnok Lokomotíva Zagreb egyértelműen a Podravka kihívója a horvát bajnokságban, a fővárosi alakulatnál évről-évre cél a bajnoki cím elhódítása. A zágrábi csapat 1995 óta mindig indult valamelyik nemzetközi kupában, legutóbb a Kupagyőztesek Európa Kupájában a harmadik kör jelentette a végállomást, a Váci NKSE ejtette ki őket összesítésben hét góllal. Idén a Bajnokok Ligája selejtezőjében érdekelt a gárda, a szeptember közepén, a budapesti rendezésű kvalifikációs torna elődöntőjében az FTC Rail Cargo-val mérkőzik majd meg.

Az első helyért folytatott csata mellett a fehérváriak számára presztízsértékű is volt a mérkőzés, hiszen a felkészülés során kétszer is találkoztak ellenfelükkel, és mindegyik meccset a kékek nyerték kettő, illetve három góllal. Továbbra is hiányzott a vendéglátóknál a húzódással bajlódó Emberovics Míra, és Nuria Benzal is csak a bemelegítést végezte közösen a csapattal, de pályára nem lépett, erre a legjobb esetben is a jövő héten kerülhet sor.

Akárcsak a Podravka ellen, most is jól kezdett az FKC (Kiss É. – Azari 3, Herr A. 5 (1), Siti E. 3, Horváth B. 1, Tilinger 9 (3), Becséri. Cs: Hajduch 2, Vaszari 2, Kazai 1, Mayer 1. Edző: Pal Oldrup Jensen), a 4. percben már 3-0-ra vezettek. Más kérdés, hogy erre aránylag gyorsan reagált két találattal Sonja Basic, ám egészen a 20. percig nem tudott kiegyenlíteni a Zágráb.

Végig egy-kétgólos volt a fehérváriak előnye, de igazán csak a 26. percre Vaszari Virág gólja után nyugodhattak meg egy kicsit, ez ekkor négygólos fórt jelentett. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nem jött jókor a szünet, mert a folytatásban nehezen lendült játékba az FKC. Három percig kellett várni az első gólra, igaz Azari Fruzsina ekkor kilőtte a pókokat a felső sarokból. Ez arra mindenképpen jó volt, hogy beinduljon a csapat, és ötgólos előnyt kovácsolt a 48. percre (18-13). Igen ám, de ismét jött egy kis kihagyás - akárcsak pénteken a Podravka ellen - és a vasutascsapat két gólra feltornázza magát.

Fáradni látszott a Fehérvár, de szerencsére Tilinger Tamara rutinja, s nem utolsó sorban, zsinórban lőtt három találata olyannyira átsegítette az övéit a holtponton, hogy az utolsó percben már csak arra kellett ügyelniük, hogy megtartsák a labdát. Szép győzelmet aratott a fehérvári csapat, ez, pedig bíztató lehet az augusztus 31-i bajnoki rajt előtt.

„Az első néhány mérkőzésen mutatott kezdeti nehézség után egyre jobban csapattá érünk össze mind védekezésben, mind támadásban. Én is igyekszem minél hasznosabban játszani, de társak nélkül nem menne a góllövés. Természetesen nem is az számít, ki hányszor talál be, a lényeg, hogy nyerjünk.” - hangsúlyozta Tilinger, aki a kupa mindkét meccsén ontotta a gólokat.

A Fabo Kupa helyosztói:

3. helyért: RK Podravka Vegeta (horvát) - Iuventa Mihalovce (szlovák) 38-26 (20-15)

1. helyért: Fehérvár KC - Lokomotiva Zagreb (horvát) 27-22 (14-11)

A Fabo Kupa végeredménye:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!