Sport

2014.06.05. 17:05

Háromszáz atléta, megannyi sztár jön Fehérvárra

Idén rendezik meg először a megyeszékhelyen a Gyulai István Memorial – Atlétika Magyar Nagydíj versenyt. De nem utoljára, mert három éven át randevúzik majd itt a világ atlétikájának a kémje.

Silye Sándor

Csütörtökön a megyeszékhely új atlétikai stadionjában tartották meg a július 8-án megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial – Atlétika Magyar Nagydíj 2014 sajtótájékoztatóját. A rendezvény kezdete előtt arról faggattam Gyulai Mártont, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárát, versenyigazgatót, hogy milyen érzés az édesapja emlékét ápoló viadalt megrendezni, annak sikeréért dolgozni?

– Emlékszem, amikor 2011 július 30-án a Puskás Stadionban először futottak nálunk 10 másodpercen belül, Powell kétszer is 9,86-at repesztett. Akkor azt mondhattuk, megvan az első, és azóta olyan versennyé nőtte ki magát a Nagydíj, amelyet tavaly a világ 20. legnagyobb atlétikai viadalának rangsoroltak. Azt nem tudjuk elérni, hogy apu újra itt legyen velünk, de azt igen, hogy az ő nevével jelzett atlétika verseny olyanná legyen, mintha ő is tenne a sikeréért – mondta.

A tájékoztatón a főtitkár hangot adott ama véleményének, hogy Székesfehérvár és az új atlétikai stadion kiváló helyszíne lesz a versenynek. Amelyen 17 versenyszám váltja egymást. A kalapácsvetők a Hammer Throw Challenge világsorozat részeként küzdenek, de lesz a többi között 4 korosztályos és 4 Szuper Liga (férfi távolugrás, férfi diszkoszvetés, női 400 m gát, és 400 m síkfutás) megmérettetés. Nagy népszerűségnek örvendett tavaly a Te mennyit futsz százon? nevű erőpróba. Idén bárki nevezhet erre, az amatőrök mellett megvívnak egymással a 2000 előtt született igazolt atléták is – külön kategóriában.

Cser Palkovics András polgármester kijelentette: hiszi, hogy a családok – tegnap kezdődött a jegyárusítás családbarát árakkal – együtt jönnek a versenyre, és sok gyerek ennek hatására kezd majd atletizálni. Reméli, 3500 ember figyeli a sportág sztárjait.

Spiriev Attila sportigazgató a sztárokról beszélt. Itt lesz a visszatérő 100 méteres világbajnok Carmelita Jeter, és Ivet Lalova, aki combtörése után lett Európa-bajnok, jön a magasugró olimpiai bajnok Ivan Ukhov. A nők kedvence Jason Richardson (110 m gát), és Baji Balázs is nagy versenyt vívhat. A diszkoszvető Kővágó Zoltán Gerd Kanterrel és Szikszai Róberttel mutatja be nagy dobását, a kalapácsvető Universiade győztes Orbán Éva ellenfele Peking olimpiai bajnoka, Betti Heidler lesz. Pars Krisztián háromszor nyert a Nagydíjon, címvédésre készül. A sztárok névsora még gyarapodik, a tárgyalások eredményéről folyamatosan tájékoztatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!