Sport

2014.06.18. 14:30

Szakolczi Hunor szumó Európa-bajnok lett - videóval!

Székesfehérvár - A Honvéd Szondi SE 26 éves kötöttfogású birkózója, a villamosmérnök Szakolczi Hunor a számára kiegészítő sportágnak számító szumóban lett Európa-bajnok.

Káldor András

A bulgáriai Samakovban rendezték az idei szumó Európa-bajnokságot, ahol 15 nemzet sportolói mérték össze a tudásukat. A magyar válogatottat a 70 kilós súlycsoportban a fehérvári Honvéd Szondi SE kötöttfogású birkózója, a 26 éves villamosmérnök, Szakolczi Hunor képviselte. Súlycsoportjában 18 induló volt, s közöttük Hunor lett a végső győztes. A magyar bajnok szumós norvég, német és bolgár riválisai legyőzése után bejutott a döntőbe. A fináléban is egy hazai, bolgár szumós volt az ellenfele, akit egy parádés füles szaltóval kipenderített a küzdotérről, és ezzel megszerezte az Eb-aranyérmet.

Szakolczi Hunor szívére tett kézzel hallgatja a magyar Himnuszt  (Fotó: Ancsin László)

Szakolczi Hunor 1995-ben kezdett el birkózni a Honvéd Szondi SE-ben, s a hazai bajnokságokban a többi között felnőtt ob-ezüst, valamint junior. és U23-as aranyéremmel dicsekedhet. A világeseményeken is bemutatkozhatott, így az ifjúsági Európa-bajnokságon 7., a junior világbajnokságon 5., míg a felnőtt strandbirkózó világbajnokságon a 2. helyen végzett.

- A szumó az úgy kezdődött, hogy megkérdezték tőlem: van-e kedvem elindulni az idei magyar bajnokságon? Volt, s beneveztem a februári ob-ra, amit meg is nyertem, így kvalifikáltam a bulgáriai Európa-bajnokságra. Igazság szerint az országos bajnokságon birkózó fogásokkal operáltam, a szaltókkal és a kibillentésekkel. Ez egy lélektani harc, mert aki először hibázik, az elveszti a mérkőzést, s kiesik a versenyből. Ezt a taktikát folytattam az Eb-n is, és bejött, zsinórban leszaltóztam az ellenfeleimet, így végül az én nyakamba akasztották az aranyérmet. Miután a fináléban a látványos füles szaltóval nyertem. Persze, továbbra is a birkózás az első, de megjött a kedvem a szumóhoz. A szövetségtől már szóltak is, hogy kivinnének a világjátékokra, amit ősszel rendeznek majd Ázsiában - mondta a jókedvű Szakolczi Hunor, az immár Európa-bajnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!