Sport

2017.01.02. 19:00

Harmadszor is ő a legjobb

Székesfehérvár - A Királyok városa igazi fellegvára a rögbinek, és nem csak a férfiaknál. Sőt, a hölgyek között immár háromszor nyerte el az év játékosa díjat az FRC kiválósága, Gyolcsos Mária.

Szupkai Gábor

Egy kívülálló talán meglepődhet, hogy miért választja egy lány a rögbit. Elvégre az egy kemény sport, nem feltétlenül illik egy nőhöz. Gyolcsos Mária sem rögtön ezzel a sportággal kezdte.

- Gyerekkoromtól kezdve mindig sportoltam valamit, bár először nem volt egyszerű kiválasztani mit is csináljak, mert a szüleim nem tudták megoldani, hogy edzésre hordjanak, így abban maradtunk, hogy ha majd egyedül el tudok menni edzésre, akkor sportolhatok. Ez negyedikes koromban érkezett el, mikor elkezdtem atletizálni az ARAK-ban. Viszont ahogy kamaszodtam, elkezdtem unni, hogy csak körbe-körbe futkározunk, az edzések mindig ugyanarról szólnak. Aztán a Sóstói Stadionban rendeztek versenyt, ahol már elég rossz állapotban volt a rekortán, és a 100 m-es síkfutás versenyen a rajtnál eltörtem a lábamat, pont beleléptem egy gödörbe. Végül ez a sérülés azt eredményezte, hogy 17 évesen eldöntöttem, az atlétika számomra itt véget ért.

Ekkor édesapám révén, aki rögbiedző, már kapcsolatban voltam a sporttal, feljártak hozzánk a játékosok, az osztálytársaim között is akadt aki már rögbizett. De engem nem vonzott ez a sport. Édesapámnak mondtam is, hogy kéne valami másik sport amit űzhetek, de ez semmiképpen se a rögbi legyen. Aztán úgy alakult, hogy elmentem vele és a női csapattal egy zágrábi tornára tolmácsként. Lesérült valaki, és engem kérleltek, hogy álljak be, mert kevesen vannak. Beadtam a derekam, és mit ad isten, vittem egy célt. Apu pedig elkezdett győzködni, hogy adjunk a rögbinek egy esélyt - meséli Gyolcsos Mária.

Persze nem rögtön a legmagasabb szinten kezdett játszani, de idővel nem tudta elrejteni a tehetségét.

- Eleinte tényleg nem így terveztem, de ott Zágrábban megmozdult valami. Elkezdtem edzésekre járni, az egyetem alatt is hazajártam, menetközben pedig mikor negyed-ötödéves voltam az egyetemen, változások történtek a sportban is. A női rögbi elkezdett virágozni, addig gyerekcipőben járt az egész, például csak Fehérváron volt női csapat. Ekkor már kétszer egymás után lettem az év női játékosa.

A nőként nagyon dekoratív, sportolóként pedig rettentően sikeres játékos eseményekben, és leginkább kiváló eredményekben bővelkedő 2016-os esztendőt tudhat maga mögött.

- Nyertünk a Fehérvár RC-vel egy bajnokságot, majd nyáron jött az A csoportos Eb, aminek az első fordulóját Prágában, a másodikat pedig Esztergomban. rendezték. Ezen a két tornán 16 célt vittem 12 mérkőzésen. De erre csak utólag jöttem rá. A meccsek közben nem ezzel foglalkoztam, viszont mikor utána megtudtam, csak annyit tudtam mondani, hogy: hűha.

Ez a szereplés nyomhatott sokat a latba, főleg a hazai rendezésű torna, ahol az ötödik helyért játszottunk és a döntőben én vittem mind a három célt amivel nyertünk. Azt elég sokan látták, és az ottani szakemberek döntöttek így, hogy ismét én lettem a legjobb. Ráadásul most indítottunk egy toborzóprogramot is, ami ugyancsak sikeres, talán az is számított a díjban, hogy én nem csupán sportolóként és játékosként vagyok aktív, hanem a pályán kívül is rengeteget teszek a sportágért és a klubomért - zárta gondolatait a triplázó rögbis.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!