Szabadbattyán

2013.09.03. 11:03

Gójóstól - Születésnap évadzáró gálaműsorral

Gójóstól-menü gálaműsor köntösben: mini abszurd, két egyfelvonásos dráma, hip-hop, szavalat, énekes, táncos burleszk-est és tűzzsonglőr produkció. Lezárták a nyarat Szabadbattyánban.

V. Varga József

A Gójóstól (az amatőr színtársulat nevének eredete a múlt homályába vész) csaknem két évtizedes műhelyében generációk sora ismerkedett a színjátszás varázslatos világával. Immár fiatal felnőtt korba léptek: 18 éves születésnapjukat ünnepelték. Fellépéssel, munkával, gálaesttel.

- A Gójóstól évek óta fellép a Művészetek Völgyében, bázisunk Taliándörögd - mesélte Kozma Katalin, a társulat alapítója és művészeti vezetője. - A Völgyben bemutatott produkcióinkból hoztunk most el szombaton egy csokorra valót Szabadbattyánba, befogadó településünkre. Kis csapatunk - Csavajda Dóra, Farádi Gergő, Ignácz Daniella, Láng Anikó, Ponekker Balázs, Sinka Balázs, Somelán Dávid, Szabó Bence, Vizeli Szandra, Wéber Aletta - a Móricz Zsigmond Művelődési Házban lelt otthonra, próbatermet kaptunk, bekapcsolódtunk a nagyközség kulturális életébe.

Tóth Dominika: All That Jazz (Chicago) (Fotók: V. Varga József)

 

A székesfehérvári-szabadbattyáni Gójóstól Baráti Társaság évadzáró, nyárzáró gálaestjét Konti Gábor: Az emberiség sorsa című mini abszurdjával nyitotta. A szerző, egykori gójóstólas, 18 éves korában írta a darabot.

A két egyfelvonásos drámát a társulat tagja, Varga Péter Dávid írta és rendezte. A Kész téboly!-ban megjelenik a félreismert halál, az emberek sötét oldala és a szerelem gyilkos mivolta. Epszilon és társai mély titkok nyomába erednek, melyek a létezésüket fenyegetik, s megváltoztatják egész addigi ismeretüket a világról. Az előadásban központi szerephez jut a szabad akarat és a sors örökös harca - döntéseink fontossága.

Gyémántok a lánynak - Daniella (b), Dominika, Anikó és a fiúk

 

A Téboly-doktor előzménydarab: Epszilon rögös útját meséli el, melyen Szigma kíséri. Alfa álmait követi, ám jó szándéka bajt hoz családjára, Delta felett sötét fellegek gyülekeznek. Bétának a lelkiismeretével és a maffiával kell megküzdenie, több ember sorsa múlik győzelmén vagy bukásán. Olívia mindent lát.

Ignácz Daniella és Szabó Bence Az emberiség sorsa című abszurdban

 

- Három éve jött az ötlet, hogy készítsük el a Chicago című film híres Cellatangó jelenetét, énekkel, tánccal, mindennel - idézte vissza Tóth Dominika énekes. - Burleszk-estünk azóta számos hasonló stílusú musical- és filmrészlet- feldolgozással és korabeli dalokkal egészült ki. Magával ragadott bennünket a harmincas-ötvenes évek stílusa, az elegáns ruha, a vörös rúzs, a bárok sejtelmes félhomálya. Ez volt az a korszak, amikor az emberek igazán elkezdtek a mai értelemben véve bulizni, és a nők még anélkül énekelhettek és táncolhattak a bárokban, klubokban, hogy minden ruhát le kellett volna dobniuk magukról. A művészet kapta a hangsúlyt, ám nem kevésbé szemet gyönyörködtető módon.

Luminesence - fénnyel írt jelekkel üzentek a nagyérdeműnek

 

A darabok átkötéseként Kozma Katalin tolmácsolta Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú című költeményét. Barátaik, a szabadegyházi Black Angels fiai, lányai pörgős, akrobatikus elemeket is tartalmazó hip-hop táncbetétekkel szolgáltak, vezetőjük Horváth Gábriel. Befejezésként Luminesence címmel a Gójóstól tűzzsonglőrei szórakoztattak - fénnyel írt jelekkel üzentek a nagyérdeműnek.

„Bosszúra, búra nem szomjazom, jönnöm kellett érted, Epszilon.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!