Székesfehérvár

2009.05.11. 02:29

Tűzoltónap sok játékkal

Székesfehérvár - Több száz család vett részt szombaton a Zichy ligetben megrendezett hagyományos tűzoltónapon. A látványos bemutatókat nem egyszer riasztották.

Németh Tamás

Május elseje után ezen a hétvégén is hangos volt a belváros és a mellette fekvő Zichy liget. A belvárosban a Korona vásár zajlott, a ligetben a tűzoltók tartották hagyományos, Szent Flórián-napi ünnepségüket. 


A tűzoltók egy bontásra ítélt autón mutatták be vágóeszközeik erejét
Fotó: Koppán Viktor Dávid

Koszorúzással és ünnepi felvonulással vette kezdetét a rendezvény. A lánglovagok a Helyőrségi Zenekar vezetésével a megye különböző részeiből érkezett korszerű és hagyományőrző gépjárművekkel vonultak végig a városon a Berényi úton keresztül a Távírda utcáig, ahol a Szent Flórián-szobrot koszorúzták meg, majd a Várkörúton át körbejárták a belvárost, mígnem megérkeztek a Zichy ligetbe, ahol ünnepi megemlékezést tartottak. Warvasovszky Tihamér polgármester átadta az Év tűzoltója díjat Esze István tűzoltó zászlósnak. Húszéves szolgálati viszonyának elismeréseként Molnár Erik ezredest, a székesfehérvári tűzoltóság parancsnokát, az önkormányzati miniszter által adományozott szolgálati érdemjellel díjazták. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület által idén alapított Lánczky János-emlékdíjat Csiszár István nyugalmazott tűzoltónak és Takács József alezredesnek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete munkájáért Bisztricz Anettet, a tűzoltóság szóvivőjét tüntette ki.

Az ünnepséget színes, látványos programok követték. A színpadon kisiskolások néptáncoltak, de volt karate-, aerobik- és hip-hop táncbemutató is. Azok, akik inkább a tűzoltószakma csínjára-bínjára voltak kíváncsiak, sem unatkoztak, a lánglovagok látványos roncsvágási bemutatón demonstrálták feszítő- és vágóeszközeik félelmetes erejét, amelyet egy bontásra váró autó szenvedett meg leginkább. A gyerekek felmászhattak a különböző kiállított autókra, darukra, kedvük szerint lóhátra is ülhettek, de akár köteleken is csúszkálhattak, vagy éppen a füstsátorban ismerhették meg milyen is, amikor ég a ház. A legsikeresebb mégis a vízsugárral célbalövés volt. Itt a gyerekek kipróbálhatták, milyen is az igazi tűzoltás.

Az idősebbek motorszimulátort próbálhattak, kommandósbemutatót láthattak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából. A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kutyás bemutatójával szórakoztatta a nagyérdeműt.

A szolgálatban levő tűzoltók ezen a napon sem nyugodhattak. Egymás után több kisebb tűzhöz is riasztották őket. Pákozdon aljnövényzet, Isztiméren fenyves, Csalán szemét gyulladt ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!