Székesfehérvár

2009.08.26. 02:29

Szuvenírt tessék!

Székesfehérvár - Keddi lapszámunkban olvasói levélben kifogásolta egy helyi lakos, hogy Fehérvár nem tudja igazi, a városra jellemző ajándéktárggyal elengedni a turistákat. Utánajártunk, igaz ez? Vagy mégsem?

Kocsis Noémi

- Az idén sajnos már érezhető, hogy az emberek meggondolják a városból emlékként hazavitt ajándéktárgy vásárlását, sőt, a belépést is, pedig nem emelt a múzeum az árain - összegezte a helyzetet a teremőr hölgy.

A tegnapi olvasói levélben konkrétan megjelölt és az olvasó által elmarasztaló véleménnyel illetett Kossuth utcai ajándékbolt megbízott vezetője, Lapatné Király Adrienn hosszú listát írt nekünk, hogy bebizonyítsák: nincs igaza a levélírónak, a turista igenis talál jellemző ajándéktárgyat, ha keres. A pólótól a reggelizőalátéten keresztül a textilből varrt gyermekpénztárcáig 25 tételt tartalmaz az üzlet fehérvári szuvenír listája. S hogy mik a jellemzően ábrázolt nevezetességek? Nos, persze az obligát Országalma, a Virágóra vagy a Romkert mellett már megjelent Mujkó, az Órajáték, vagy Kati néni is a könyvjelzőkön, kiskanalakon, hűtőmágneseken - utóbbiak a legnépszerűbb hazavinnivalók közé tartoznak.

Magyari Tibor, az üzlet tulajdonosa négy éve a plázával szemben egy hétvégén is hosszan nyitva tartó gombát telepített le, ám a műemlékvédelem akkor regnáló képviselője nem engedte. Az üzletvezető e tervéről nem tett le, ilyen koncentrált eladóhelyet ugyanis sokan keresnek a városban, és kifogásolják a hiányát.

A kegytárgyboltban pár helyi képes albumot találtunk, a Papírgaléria vezetője, Ludvig Erzsébet viszont elmondta: kifejezetten a helyi művészek által készített, fehérvári helyszíneket, nevezetességeket ábrázoló tárgyakat ajánlanak a turistáknak, mert így a vendég nemcsak a helyi hangulat, hanem a helyi művészeti élet egyik kifejező darabját is hazaviszi magával. Czeglédy Anikó, Fekti Vera, Pinke Miklós, Mosberger Róbert alkotásai a királyok városáról mesélnek. Hasonló élmény éri a turistát a Vasvári utcai antikváriumban is, ahol érdeklődésre több tucat, retróképeslapot mutatnak: mind a réges-régi Fehérvárt ábrázolja.

A fővárosi VAMP-on (havonta egyszeri kortárs iparművészeti esemény) figyeltem fel egy ruhatervezőnő nagyon jópofa, hordható, divatos Budapest-ruháira. A Lánchíd oroszlánjait printelte például szoknyákra, pólókra, poncsókra. De láttam fülbevalókat igazi lokálpatriótáknak (a bal fülben fém betűkből a Buda szó fityegett, a másikban - naná - a Pest.) Kitűző, ékszer, pohár, hógömb (a kedvencem!), mobiltartó, plüssjáték, gyertya... - ötletből nem lenne hiány. Csak legyen, aki megvalósítja és öregbíti vele a város hírnevét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!