Székesfehérvár

2015.02.02. 11:03

Ötven év az egészségért

Székesfehérvár - Nem mindennapi módon kezdte a rendelést minap Kamarás Erika gyermekorvos. A város nevében köszöntötték.

Tihanyi Tamás

"Ötven esztendeje praktizál dr. Kamarás Erika, a 6. számú gyermekorvosi körzet köztiszteletben álló doktornője. Ez alkalomból köszöntöttük hétfőn reggel a Sarló utcai rendelőben Östör Annamária és Horváth Miklósné önkormányzati képviselőkkel és Róth Péter alpolgármesterrel. Ezúton is gratulálok és köszönöm a város közössége nevében azt az áldozatos munkát, amit az egészségünkért végez!”, írta Cser-Palkovics András polgármester facebook oldalán.

- Ötven évvel ezelőtt, 1965. február 1-én alakult meg a 6. számú gyermekorvosi körzet Székesfehérváron, akkor már öt gyermekkörzet működött a városban - mondta a Fejér Megyei Hírlapnak Kamarás Erika főorvos, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az ötven éve praktizáló dr. Kamarás Erikát

-  A rendelő a Budai út 24. alatt a földszinten volt, mellette patika, a rendelő felett az első emeleten bölcsőde működött. A bölcsőde ellátását is megkaptam, tehát naponta felmentem a gyermekeket vizsgálni. A körzethez tartozott a Budai út, onnan a terület a Fiskális útig, a Mártírok útja, a Ráchegy és a Lövölde utca, ahol akkor épültek az emeletes házak, mert oda települt a honvédség sok fiatal katonacsaláddal, sok kisgyermekkel. Eleinte gyalog láttam el a körzetet, aztán letettem az autóvezetői vizsgát, és idővel vettem egy Trabantot. A családoknak akkoriban nem nagyon volt még autója, ezért sokat hívtak házhoz.

Nem bizonyult ez könnyű időszaknak, hiszen Kamarás Erikának munkába állásakor egyik gyermeke három éves, a másik nyolc hónapos volt.

- Édesanyámmal, aki tanárnőként, férjemmel, aki körzeti belgyógyász orvosként dolgozott, felváltva tudtuk a gyerekeket ellátni. Később, úgy 1980 körül megépült a körzetem területén a Seregélyesi úton a jelenlegi Orvosok Háza, oda költözött a rendelő. Majd a Budai úti, a Sarló és a Gáz utcai családi házak lebontása helyén épülő panelek szükségessé tették egy orvosi rendelő építését a Sarló utcában, tíz orvos számára készült el a jelenlegi orvosi rendelő, amelyben ma is dolgozom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!