Székesfehérvár

2016.04.27. 18:30

A mundér becsületes

Székesfehérvár - Másodszor rendeztek kifejezett toborzónapot a városban, az érdeklődés emelkedő mértékű.

Kocsis Noémi

Több csoportnyi kis óvodás, középiskolás srácok, néhány felnőtt - a másodszor rendezett katonai toborzónap mérlege az érdeklődés tekintetében összességében pozitív. A hadak persze nem kizárólag ezen az egy napon végeznek felvilágosító, informáló tevékenységet, a fehérvári középiskolákban például novembertől tartottak előadásokat.

A fiatal srácok körében persze nagy népszerűségnek örvend egy lőfegyver, egy harci jármű, de hogy később, akár a szisztematikus felvilágosító munkának is köszönhetően lesz-e belőlük hivatásos katona, a szabályok szerint majd csak 18 éves kor után dől el Fotó: Molnár Artúr

Rátkai István őrnagy, a megyei toborzó részleg vezetője például vagy hetven alkalommal mesélt róla a diákoknak megyeszerte, kinek és miért érdemes a katonai pályát választani. A szerződéses állomány bővítésére kapcsolatot alakítottak ki a munkaügyi központokkal is. A Magyar Honvédség rendezvényén most is lövész, híradó és vegyivédelmi katonai szervezetek tartottak bemutatókat, a gyerekek és fiatalok érdekes katonai járműveket és technikai eszközöket próbálhattak ki (többszöri ottjártunkkor is szemmel láthatóan a lőfegyverek érdekelték őket legjobban), és a katonaság munkatársai bárkit készségesen tájékoztattak a katonai szolgálatvállalás feltételeiről. Bár hazánkban a sorkatonaságot 2004-ben felfüggesztették, katonákra szükség lenne.

A Rózsaliget oldalában kitelepült hatalmas harci járműveket és a sátrakban látható, a gyerekeket izgalomban tartó eszközöket sokan eljöttek megnézni. A közeli óvoda csoportjaiból a kisfiúk lelkesen kitárgyalták, egyikük apukája miket mesélt a katonáskodásról. Ahogy Rátkai őrnagy is megjegyzi, az ismeretterjesztő munka már a fiatal korosztályoknál megkezdődik, de az érdemi célcsoport (legalábbis a jövendőbeli hivatásos állományt tekintve) a harmadikos-negyedikes középiskolások. Szerződéses katonákra is szükség van, őket részben a munkanélküliekből igyekeznek pótolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!