Utazó

2011.08.12. 05:47

A kempingkomfort Velencén

Velence - A nyaralás idején elvárja az ember, hogy jó idő legyen. Nos, ez az elvárás az idén nem akart teljesülni, de ez nem mindenkit tartott vissza a kempingezéstől. A szálláshelyeket is keresték, de az összesítés később készül el.

Kovalcsik Katalin

A Panoráma kempingben a telepített sátorvárosnál találkoztunk a fővárosból érkezett  Mudráninecz  családdal. Kora délelőtt volt, de az élet már beindult a két nagy családi sátor körül. Befejezték a reggelit, a gyerekek némelyike kerékpárra pattant, és körbejárta a kempinget, alig lehetett  rábírni őket, hogy egy közös családi fotó kedvéért álljanak meg egy pillanatra.
- Nagyon jól érzik magukat - Éva  asszony, az édesanya, a nagymama igyekezett összetoborzni a családot,  ha jól számoltuk, összesen tízen voltak.  A gyerekek  bár nem volt túl jó időnk  a jeges vízbe is bementek, nem lehetett   visszatartani őket, mesélte.


A röpke beszélgetés alatt a kemping vezetőjétől és tőlünk is ötleteket gyűjtött a családfő, hová is érdemes a környéken kirándulni menniük. A  felnőttek mellett  a  két nyolcesztendős lányka,  Simó Emma  és  Petz Panna, a két, hét évet betöltött  fiú,  Simó Benedek és Szalay Olivér,  valamint a legkisebb családtag,  a hatesztendős  Sipos  Dorina készülődött az útra,  nem beszélve a két apró kutyáról, amelyeknek nem csupán a sátorban, de a kiránduláson is biztos helyük volt.  A sátrukba nem néztünk be,  Éva dicsérte a hálófülkéset,   szóvá  tette, jó lenne, ha minden ilyen nagy sátorban el lehetne különíteni  az alvóhelyeket.


A Velencei-tó partján  is hasonló a vendégjárás, mint másutt a megyében, az országban.  A szállodák  egy része az üzleti turizmusra alapoz. Görgicze Zoltán, a   Juventus   szálló és a  Pro Rekreáció  Alapítvány   vezetője elmondta, volt nyári hét végéjük, hogy 3800, de olyan is, hogy több mint ötezer emberre főztek. A szállások megteltek azokon a napokon szinte az egész  tó körül.
 Az alapítványunk idén   négyszáz  gyermeket nyaraltat térítésmentesen, a táborunk már 12 éve működik. A gyerekek nyolcvan százaléka   a Vajdaságból,  Felvidékről, Erdélyből,  Kárpátaljáról érkezik minden esztendőben, tette hozzá a turisztikai szakember. - Akkor kellene megnézni őket, amikor eljön  a péntek este, és búcsútábortüzet gyújtanak. Nem akarnak hazaindulni, és szeretnének máskor is visszatérni ide, ahol olyan jól érezték magukat.


A gyerekek élvezték a tópartot, ha nem sikerült   fürödni, hát  röplabdáztak, előkészítették a csónakokat a vízre szálláshoz,  vagy a házakban  játszottak. A kirándulás nem csak számukra jelentett jó programot,   találkoztunk  egy tízóraizó gyerekcsapattal az egyik falatozó előtt. A budapesti Csata utcai általános iskolából  táboroztak a tóparton, és örültek, amikor megtudták, lehet, hogy benne lesz  fotójuk a Hírlapban.


 Az iskolai  tábor, a kemping komfortja,  a szálloda kényelme, az éttermek, büfék kínálata,  a tóparti fesztiválok és a környező települések kínálata, mind-mind vonzóvá tesznek egy-egy üdülőhelyet. Hogy a vendégek a jövő nyári szezonban is ugyanott akarnak-e pihenni, kikapcsolódni, az a kövezetklő idegenforgalmi szezonban derülhet ki. Az  biztos, hogy mindenütt igyekeznek a leendő és a már elkötelezett vendég, turista  kedvére tenni.  Fejleszteni a  turisztikai kínálatot, megőrizni a  már elért színvonalat, megteremteni a rossz időben is elérhető kikapcsolódás elvárható feltételeit.

Egészséges és sérült gyerekek, felnőttek

Az esélyek ezen a partszakaszon kiegyenlítődtek. Stelczerne-Oberszt Mariann Németországban dolgozik, év közben napközis-vezetője a sérült gyermekekkel foglalkozó  intézetnek,  nyáron a tábort vezeti Velencén. 


- A Pethő-módszer szerint foglalkoznak a gyermekekkel a konduktorok - mesélte a tábor vezetője.  A  kísérők,  akik a mozgásukban korlátozott  gyermekekkel, felnőttekkel együtt érkeztek ide a három hétre, napközben szabadok,  csak a délutáni órákban, amikor vége a napközinek, kell foglalkozniuk a hozzátartozóikkal.
Mariann   elmondta, az idei a második nyár, hogy a Velencei-tó partján épült, akadálymentes épületben, a rekreációs alapítvány  szállodájában foglaltak szállást.  A létesítmény  három külön termében foglalkoznak a kisebb gyermekekkel, s másik kettőben a csoport többi tagjával. A tábor vezetője azt is elmondta, ki is mozdulnak a házból, akkor már kissé nehezebb a közlekedésük,  de érezhető, hogy mozdult előre az akadálymentesítés, bár még mindig vannak járdák, épületek, ahová  nehezebben jutnak be a kerekes székkel közlekedők. Ennek ellenére szívesen időznek a tóparton,  a fürdés a benti medencében is kellemes.

Az üdülőhelyes szavazás jelöltjeiről ide kattintva olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!