Utazó

2013.10.15. 09:55

Múltidéző kalandozás, csillagtúra az Isztrián esőben, napsütésben

Csillagtúra az Isztrián, négy megyét érintő utazás kezdődött az egyik nemrég volt péntek reggelén (hajnalán ), hogy aztán négy nap múlva fokozatosan elbúcsúzzanak egymástól a megyék különböző pontjain leszálló utasok.

Silye Sándor

A Fehérváron indulni szándékozó huszonkettők még sötétben bóklásztak a busz irányába, hogy aztán Veszprém, Herend, Ajka, Devecser, Kám, Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa megállóhelyeken kiegészüljön a társulat, ismerősökre, állandó útitársakra találva. Chikán András idegenvezető az indulásnál köszöntött mindenkit, majd a határnál elintézte, hogy azok is velünk tarthassanak, akiknek lejárt az útlevelet helyettesítő személyi igazolványuk.

Az Ucka alagúton áthaladva megérkeztünk Isztria és az Adria kapujához. A tengerből még keveset láttunk, de ahogy András ígérte korábban, az esőt napsütés váltotta, és rövidesen megláttuk a nagy vizet.

A pulai amfiteátrum impozáns méretével, művészi kidolgozásával és viszonylagos épségével a ma emberét is lenyűgözi.

Együtt a négy megyéből érkezett csapat Rovinjban, a Szent György-templom előtt, előtérben Chikán András idegenvezető, aki számos érdekességet osztott meg velünk. Fotó: Silye Sándor

Hamarosan Rijekába érkeztünk, a legnagyobb horvát kikötőbe. Irigyeltük a magas panelházak lakóit, hiszen nagyrészt mindenki a tengerre láthatott az ablakokból, az erkélyekről. A város 100 éve még Magyarországhoz tartozott, akkor élte virágkorát. Léte alapját a hajógyár, a kikötő, az idegenforgalom jelenti, de a kultúrát szolgálja a Nemzeti Színház és az egyetem. Innen átbuszoztunk Opatijába (vagy Abbázia, ahogy tetszik, azaz horvátul apátság). Az Adria (egyik) gyöngyszeme a XIX. századi Osztrák–Magyar Monarchia legjelentősebb fürdővárosaként élte pompázatos napjait. Lenyűgöző pálmafák közötti sétányokon szép szállodák és villák sorfala között sétáltunk bő órát. A XV. században a bencések építettek itt kolostort, majd a XIX. században az akkor lakatlan helységet fiumei kereskedők fedezték fel, hogy 1907-re a Monarchia második legnagyobb üdülőtelepévé nője ki magát. Megnéztük az 1420-ban épült Szent Jakab-templomot, jártunk a Lungamorén, az Adria legszebb sétányán, ami 12 kilométer hosszú. Fáradt tagjainknak elég volt ennek töredéke is. Élmény volt Medulinban este ágyba zuhanni.

Ébredés után a szomszédos Pula, az amfiteátrum volt az első úti cél. De a világ egyik legnagyobb megmaradt ilyen jellegű épületét vallásos tömegek lepték el, miközben a buszok, a zarándokok csak jöttek és jöttek. Kiderült, az 1947-ben mártírhalált halt Miroszlav Buljevicset akkor és ott avatták boldoggá. Mi nem voltunk boldogok, ám a várost megnéztük, az amfiteátrumot meg másnap délután „vettük” be. A váratlanul ránk zuhant szabadidőben többen a tengerparti strand felé vették az irányt, megmártóztak a tengerben, vagy beszélgettek a sok vendéglátóhely valamelyikében Medulinban. Fazana halász-faluban halat ettünk, hajóra szálltunk és Brioni (Brijuni) szigetén kötöttünk ki, melyre a római időben építkeztek, erre a Vénusz-szentély maradványai emlékeztettek. A terület a XIV. században Velence uralma alá került, majd a XVIII. században malária miatt elnéptelenedett. Paul Kupelweiser osztrák gyáros vette meg a szigetet a XIX. század második felében. Dr. Robert Koch felszámolta a maláriaszúnyogokat, jöhettek hát a nyaralók, a turisták. No és Tito... A jugoszlávok első embere éveinek felét itt töltötte, jól elzárva a világtól. Ma sem látható minden a múltjából. Körbevonatoztuk az állatokkal teli szafariparkját, jártunk a Szent Germana-temp-lomban, láttuk Tito múzeumát és a Mediterrán kertet.

Irány Rovinj, Porecs, mindkét város látványos volt – már amikor éppen nem zuhogott.

Tartalmas, szép és persze élményekkel teli, fárasztó négy nap után. Szokásosan jól szervezett út végén búcsúztunk egymástól.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!