Vértesalja

2009.07.09. 02:27

Hiányzó láncszem a panel mögött

Mór - Évtizedek óta rendezetlen a Vértes utca mögötti füves terület, a parkosításra most már konkrét terv is létezik. Nem egy tucatötletről van szó, de a megvalósítás még hátravan.

Tóth Péter

- Egyedül a fűzfa kivágása miatt szóltak meg, de az már nagyon beteg volt - ilyesféle tapasztalatokat szerzett Korompai Péter, mikor a lakosság elmondta véleményét az új díszkútról. A Gárdonyi iskola régi barakképületére mementóként csak az a fa emlékeztetett; a jövő terveit már az új épületben mutatták be nemrég egy lakossági fórumon.A nyolcvanas években még mocsaras rész húzódott itt. A panelsor megépítésekor gyakorlatilag kettévágták a területet, a házak mögött még sokáig csak bozótost lehetett látni. Gyerekkorunk jónéhány játéka zajlott itt, mondhatni, természetközelben volt mindenki, mostanában viszont inkább közösségi terekre, parkokra van igény. Vannak, akik a városfejlesztés páriájának mondják a Vértes utcát, valamirevaló játszótér itt legalábbis még nem épült. 
- A környezet sokszor felfalja az új építményt - így Korompai a díszkútról, s már csak ezért is örült a Tömblakók Érdekvédelmi Egyesülete megkeresésének. A lakossági fórumra már részletes tervrajzzal érkezett, a jövendő park utolsó fája is be van jelölve ezen. Leginkább a díszkút építésére hivatkozik, a kerámiadiszítésre ott is utólag kellett összegyűjtenie a pénzt, most se lenne ez másként. S hogy nézne ki az új park? Alapötlet volt, hogy a Gárdonyi iskola diákjai gondozhassák a virágokat és a tankertet, lévén, hogy növénytermelő szak működik ott. A nyári szünetben önkéntesek is gondozhatnák a parkot - Korompai nem idealista, egyszerűen biztos benne, vannak olyan emberek, akik mozdulnának, mégis egész napjukat a panelben töltik. Kutyasétáltató, játszótér (nem hidegfém játé-kokkal), patak menti sétány szerepel még a tervekben, első körben pályázaton szereznének erre pénzt, az önkormányzat erre már csak ráteheti a maga részét. Most nem az övék a kezdeményezés...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!